Evden çalışmak bel ve boyun bölgesi problemlerini artırdı

Boyun ağrısında diz üstü bilgisayarlar etkili

İtalya’da yapılan bir araştırmaya göre, evde çalışanların yüzde 41.2’sinde bel ağrısı, yüzde 23.5’inde boyun ve sırt ağrısı şikayetleri var. Mesai saati kavramının kaybolması ve uzun süre bilgisayar başında; uygun olmayan bir çalışma ortamı ortopedik rahatsızlıklara davetiye çıkarıyor.

Doç. Dr. Gökhan Meriç

Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Meriç’e göre; sorunların en önemli nedeni, ev ortamının çalışma ergonomisine uygun olmaması. Meriç, şu bilgileri verdi:

Birçok kişi evinin mutfağında, salonda, uygun olmayan sandalyelerde çalışmak durumunda kalıyor. Üstelik çalışma süresinin uzaması ve ara vermeden çalışılması; bel, boyun, omuz ve sırt ağrılarını beraberinde getiriyor.

Özellikle dizüstü bilgisayarlarda, uzun süre başı öne aşırı eğerek çalışmak, başın boyun kaslarına yaptığı baskıyı 4 katına çıkarıyor. Bu da sırt ve boyun ağrılarına yol açıyor. Göz hizasında olmayan ekran, dik oturuşu bozmakla birlikte; özellikle bel bölgesindeki yüklenmeyi artırıyor. Ortopedik rahatsızlıklardan korunmak için alınacak kişisel tedbirlerin faydası olacaktır.

Çalışırken alınacak önlemler ağrıları uzaklaştıracaktır

  • Bilgisayar ekranınızın mutlaka göz hizanızda olmasına dikkat edin. Bunun için dizüstü veya masa üstü bilgisayarınızın altına kitap gibi yükseltici koyarak başınızın öne eğilmesini engellemeye çalışın.
  • Evde kullandığımız sandalyeler maalesef uzun süre oturup, çalışmak için uygun değil. Bu nedenle çalışma sandalyenizin ergonomik ofis tipi olmasına dikkat edin. Mümkünse ofiste çalıştığınız sandalyenizi evinize getirin.
  • Evde çalışırken mutlaka saat başı küçük molalar verin. Tuvalete gitmek veya su içmek bahanesi ile ev içinde birkaç adım atarak kasların hareket etmesini sağlayın.
  • Verdiğiniz küçük molalarda, özellikle bel, sırt ve bacak kaslarına germe egzersizleri yapmaya çalışın.
  • Çalışma esnasında dizlerin, kalça eklemi ile 90 derece açıda olmasına ve bacakların yere paralel şekilde omurganızın yere dik pozisyonda olmasına özen gösterin.
  • Sırt ve bel ağrınız fazla ise ofis koltuğunuz ile beraber sırt desteği kullanın.
  • Gün içinde, kaslarınızı güçlendirmek amacıyla vücut tipinize uygun olacak şekilde, egzersiz yapmaya çalışın. Bunun için özellikle online programlardan faydalanın.

Hareketsizlik eklem ağrılarına neden oluyor

Yapılan bir başka çalışma ise evden çalışanların yüzde 35’inin hareketsizlikten şikayetçi olduğunu gösteriyor. Evden çalışmaya bağlı gelişen hareketsizlik, kas kaybına ağrılarda artışa neden oluyor. Evde yapılacak egzersizlerden en uygunları pilates, yoga tarzı egzersizlerdir. Özellikle kilo vermeye yönelik yoğun kardiyo içeren Tabata, HITT egzersizleri sırasında dikkatli olun.

  • Vücut tipinize uygun egzersizler yapmaya dikkat edin.
  • Egzersiz öncesinde mutlaka esnetme ve germe hareketleri ile kas boyu uzatılarak olası kas krampları ve hasarlanmalarından korunmaya özen gösterin.
  • Dizlerinizde çömelme sırasında ağrı oluyorsa squat lounge gibi egzersizlerden uzak durun.
  • Egzersizleri bir saatten uzun süre yapılmayın.  Ev içinde 45 dakikalık egzersizler yeterli olacaktır.
  • Zıplamalı, kardiyo ağırlıklı egzersizler sırasında, ayak tabanı ve çevresinde gelişebilecek tendinit ve ödemi önlemek için mutlaka ayakkabı giyin.
  • Egzersiz sırasında veya sonrasında eklemlerde ağrı veya şişlik olursa egzersiz hemen bırakın, ağrılı bölgeye buz koyun. Şikâyetleriniz devam ederse mutlaka bir uzmana danışın.

Uzun süre mouse kullanımı sinir sıkışması yaratabiliyor

Özellikle el bileği seviyesindeki sinirlerin uzun süre baskı altında olmasına bağlı olarak, el parmaklarında uyuşma ve ağrı ile giden sinir sıkışması yaşanabilmektedir. Bundan korunmak için saat başı molalar verin. Germe-esneme egzersizleri yapın, mousepad ve dizüstü bilgisayar kullanırken; bilek koruyucu süngerler tercih ederek baskıyı azaltın. Eğer şikayetler artarsa ve elde uyuşma devam ederse mutlaka bir uzman hekime danışılmalıdır.”




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir