Antrenmanlara ara veren sporcularda sakatlanma riski var

Isınma hareketleri ihmal edilmemeli

Normale dönüş takviminin belirlenmesiyle uzun zamandır ara verilen spor aktiviteleri için hazırlıklar da başladı. Haziranın ortasından itibaren yeşil sahalarda futbolun yeniden başlayacak olması ve uzun süredir evde yapılan egzersizlerin dış mekanlara taşınması, antrenmanlara ara veren sporcularda sakatlanma riskini de beraberinde getirebilir.

Op. Dr. Orkun Gül

Medical Park Yıldızlı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Orkun Gül, özellikle omuz ekleminin sık kullanıldığı voleybol, basketbol, yüzme, boks, tenis gibi sporlarda sporcunun kariyerinin bile sonlandırılmasına sebep olabilecek ciddi sakatlanma  görülebileceğini vurgulayarak, uyarılarda bulundu.

Basketbol ve teniste tekrarlama riski yüksek

Eklem, sahip olduğu geniş hareket açıklığı nedeniyle günlük aktivitelerin yanı sıra özellikle sportif müsabakalar sırasında da öncelikli olarak kullanılır. Omuzda gelişen travmanın genellikle iki çeşidi vardır; makro ve mikro travmalar. Basketbol, voleybol, tenis gibi sporlarda oluşan omuz travmalarının birçoğu mikro travmalar sonucu ortaya çıkar. Zaman içerisinde sporcunun kas, bağ ve tendonlarının aşınıp artan ağrıyla spor yapamaz hale gelmesiyle kendini gösterir. Boks, güreş, judo gibi kontakt sporlarda ise makro travmalar daha ön plandadır. Sporcunun aldığı yüksek enerjili darbeler ya da düşmeler ani oluşan yırtıklara ve hatta omuz çıkıklarına yol açabilirler.

Baş üstü sporlarla uğraşanlar dikkatli olmalı

Sporcularda en sık görülen omuz yaralanmaları içinde pazu (biseps) kasının uzun başı yaralanmaları, omuz çıkıkları, omuz eklemi sıkışma sendromu, omuz rotator kuşak kas grubunun yırtılmasını sayabiliriz. Biceps tendiniti, özellikle kronik mikro travmalar sonucu olan travmalardır. Tedavisi genellikle cerrahi gerektirmeyen konservatif bir tedavidir, iyi bir fizyoterapiyle sporcu spor yaşamına geri dönebilir. Ender durumlarda tendonun aşırı yıpranması ve yırtılması sonucunda ise cerrahi tedavi gerekebilir. Yine biceps tendonunun uzun başının yapışma yeri yırtıkları (SLAP), baş üstü spor yapan sporcularda çok sık görülmekte olup fizik tedaviye yanıt vermezlerse artroskopik (kapalı eklem) cerrahisi ile başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir.

Omuz çıkıklarına cerrahi müdahale

Omuz çıkığı, omuz ekleminin stabiliteyi koruyan bağlarının yırtılması ve bütünlüğünün bozulması olarak tanımlanır. Sporcular için mutlak tedavisi cerrahidir. Artroskopik cerrahiyle iyi sonuçlar alınabilir ve spora erken dönüş sağlanabilir. Omuz sıkışma sendromu ise omuzun çatısını oluşturan ‘Akromion’ denilen kemikle eklemi oluşturan baş kemiği arasındaki olması gereken mesafenin çeşitli sebeplerden daralıp hareketlerle beraber sürtünme oluşturup ağrı oluşturmasıdır. Konservatif tedavi ile genellikle olumlu yanıt alınabilirken, fayda görmeyen hastalarda artroskopik cerrahi tercih edilebilir.

Tam kat olmayan koldaki yırtıklar konservatif tedavi ve fizyoterapiyle tedavi edilebilirken, tam kat yırtıkların tedavisinde yine cerrahi operasyon gereklidir. Omuz ekleminin 360 derece hareket yapmayı sağlayan eşsiz yapısı ekleme maksimum hareketi sağlarken, eklemi de travmalardan fazla etkilenir hale getirmektedir. Uzun süre spora ara verdiysek mutlaka iyi bir antrenman programı eşliğinde, gerekli ısınma hareketlerini ihmal etmeden omuz kasımızı çalıştırarak spora tekrar başlamak önemlidir. Son 20 yılda omuzda sakatlanma için en olumlu gelişme ise artroskopik (kapalı) cerrahilerin başarısıdır.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir