Bağışıklık bilimciler Avrupa İmmünoloji Kongresi’nde buluşacak

Türkiye’nin organizasyonuyla gerçekleşecek

Bağışıklık bilimi ile ilgili bilim insanlarını bir araya getiren dünyanın önde gelen buluşmalarından Avrupa İmmünoloji Kongresi’nin (ECI 2021) altıncısı; 1-4 Eylül 2021’de Türk İmmünoloji Derneği’nin organizasyonuyla sanal ortamda gerçekleşecek.

Kongrenin başkanlığını, Türk İmmünoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve geçmiş dönem başkanı, İstanbul Üniversitesi Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Günnur Deniz üstlenirken, bilimsel program komitesi başkanlığını Türk İmmünoloji Derneği yönetim kurulu üyesi ve gelecek dönem başkanı, Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. İhsan Gürsel yürütüyor.

Kongre; Avrupa, Asya ve Orta Doğu’dan 35 ülkenin ulusal derneklerinin temsil edildiği Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu (EFIS) tarafından; 2006’dan bu yana her 3 senede bir düzenleniyor. 2021 kongresi, COVID-19 pandemisi ve yer yer süren seyahat kısıtlamaları sebebiyle sanal ortamda gerçekleştiriliyor.

60 farklı ülkeden 550 bilim insanının konuşma yapması planlanan kongrede; geçtiğimiz 3 yıl içerisinde bağışıklık bilimi alanında öne çıkan gelişmeler 106 farklı oturumda tartışılacak. Açılış konuşmasını Nobel Ödüllü İngiliz bağışıklık bilimci Prof. Peter J. Ratcliffe’in yapacağı kongrede öne çıkan diğer davetli konuşmacılar arasında yine Nobel Ödüllü Prof. Jules A. Hoffmann, Francis Crick Enstitüsü baş araştırmacılarından Prof. Brigitta Stockinger ve İsviçre Alerji ve Astım Araştırma Enstitüsü başkanı Prof. Cezmi Akdiş var.

Ana gündem COVID-19

Kongre başkanı Prof. Günnur Deniz, dört ana bölümden oluşacak olan bilimsel programdaki oturumların, hem temel bağışıklık bilimindeki gelişmeleri, hem de bu gelişmelerin enfeksiyonlardan kansere farklı hastalıkların tedavisindeki uygulamaları kapsayacak şekilde planlandığını belirtti Deniz, “COVID-19 küresel salgınının farklı yönleriyle ele alınacağı oturumlar da kongrenin önemli bir kısmını kaplıyor” dedi.

Prof. Uğur Şahin de katılacak

COVID-19 oturumlarında, Amerika’dan Rusya’ya, İngiltere’den Almanya’ya yapılan aşı geliştirme çalışmaları detaylı olarak ele alınacak. Prof. Uğur Şahin’in de bir konuşma yapacağı kongrede ayrıca Türk İmmünoloji Derneği üyeleri; ODTÜ’den Prof. Mayda Gürsel ve Bilkent Üniversitesi’nden Prof. İhsan Gürsel’in geliştirdikleri yerli VLP aşısıyla ilgili güncel sonuçlar da paylaşacak.

‘Bağışıklığımızı Tanıyalım’ toplumsal farkındalık projesi

Prof. Dr. Deniz ayrıca; ECI 2021 sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında, ECI- Kongre Lokal Düzenleme Kurulu ve Türk İmmünoloji Derneği tarafından başlatılan Bağışıklığımızı Tanıyalım Toplumsal Farkındalık Projesi ile immün sistemin genel olarak topluma tanıtılması ve bağışıklık sistemi hakkında farkındalık yaratılması amaçlandığını belirterek şöyle devam etti:

“İnsan vücudu, saldırgan mikroorganizmalara bağışıklık sistemi ile yanıt vererek sağlığını korur. Çünkü bağışıklık sistemi kendine ait olmayan organizma ve molekülleri ayırt edebilme yeteneğine sahiptir. Kendisinden farklı yapıya sahip maddeleri yabancı olarak algılayıp onu yok etmek üzere harekete geçmesine immünite-bağışıklık adı verilmektedir. Bu yeteneği ile enfeksiyonlara karşı savunma hattı oluşturur.

Proje kapsamında animasyon olarak hazırlanan seri videolar; tüm yaş gruplarının da ilgisini çekecek bir şekilde hazırlandı.Sosyal medyada #bağışıklığımızıtanıyalım etiketleriyle paylaşılan videolar; ayrıca toplu ulaşım araçlarındaki ekranlarda, hastane bekleme alanlarındaki ekranlarda da yer aldı.”

Kongreyle ilgili detaylı bilgiye şu adresten ulaşılabilir: www.eci2021.org




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir