- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
Hastalığa ve zorluklarına dikkat!
Alerji ile Yaşam Derneği’nin kurduğu, Bioderma’nın destek verdiği Atopi Okulu projesi kapsamında; ‘Atopik Dermatitin İç Yüzü’ söyleşi gerçekleşti.
Atopi Okulu projesi, halk arasındaki ismiyle egzama hakkında toplumu bilinçlendirmek amacıyla hayata geçti. Hastalar, hastalığın doğası ve tedavisi hakkında uzman görüşlerine ve tecrübeli ailelerin deneyimlerine ulaşabiliyor. Yaşam kalitelerini artıracak bilgiler ediniyor.
Atopik dermatit olarak ortaya çıkan, besin alerjisi, alerjik rinit ve astım olarak devam eden bu rahatsızlık ‘Atopik Yürüyüş’ kavramıyla anılmaktadır. Bu doğrultuda Yanık Mektep Kuzguncuk’ta ‘Atopik Dermatitin İç Yüzü’ söyleşisi düzenlendi.
Söyleşinin moderasyonunu Influencer Saadet Algan yürüttü. Konuşmacıları Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Mahir İğde ve Dermatoloji Uzmanı Dr. Neslihan Müge Fişek İzci oldu.
‘Özellikle çocuklarda alerjik hastalıklar çok sık görülüyor’
Prof. Dr. Mahir İğde konuyla ilgili, “Atopik dermatit genetik ve çevresel faktörler sonucu bağışıklık sisteminin farklı çalışması ile ortaya çıkan bir alerjik hastalıktır. Cildimizde aynı zamanda bağırsaklarımızda koruyucu bir bariyer vardır. Eğer cildinizdeki bariyer bozulursa atopik dermatit ortaya çıkmaktadır. Eğer bağırsaklarınızdaki bariyer işleyişini kaybederse besin alerjisi ortaya çıkmaktadır. Cilde nüfuz eden dış etkenler ve yabancı maddeler; alerjik şikayetleri artırıyor. Besin alerjisinde bağırsak mukozası bozukluğu için alerjiye sebep oluyor.
Özellikle çocuklarda alerjik hastalıklar çok sık görülmektedir. Atopik dermatit erken bebeklikte diğer alerjik hastalıkların habercisidir. Alerjik yürüyüşün besin alerjisi ile ortaya çıkan ilk hastalığıdır. Hava kirliliği, kötü beslenmeme, spor yapmamak ve doğadan uzak yaşamak, genetik olan alerjik kodu tetikleyen etkenlerden oluyor. Toplumda alerjik hasta görülme olasılığı yüzde 85’lere çıkıyor” dedi.
Dr. Neslihan Müge Fişek İzci ise “Atopik dermatit, kaşıntı ve kızarıklık gibi semptomlarla kendini gösteren kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Genetik ve çevresel faktörler bu rahatsızlığı tetikleyen sebeplerdir. Atopik dermatitte görülen deri lezyonları kızarık yama şeklinde kendini belli etmektedir. Erken çocukluk döneminde tutulum yerleri; yüz, saçlı deri, dirsekler, diz arkalarıdır. Erişkin döneminde daha çok boyun bölgeleri, dirseklerin iç yüzü, diz arkaları, ayaklar, bilekler etkilenmektedir. En önemli semptomumuz bizim kaşıntı oluyor.
Tedavi şekillerimiz farklı ama cilt bakımı, cildi nemlendirmek ve cilt bariyerini korumak çok önemli. Hekimlerin verdiği ilaç ve dermokozmetik kremleri düzenli kullanın. Cilt dermokozmetik bakım kremleriyle derinlemesine nemlendirin” açıklamalarını yaptı.
Projenin detaylarına www.atopiokulu.com sitesinden ulaşabilirsiniz.