Çocuklarda ani başlayıp sona eren kalp çarpıntısına dikkat!

Çocuklarda kalp çarpıntısı neden olur?

Yetişkin sorunu olduğunu zannedilen çarpıntı, çocukluk döneminde de karşılaşılan bir problem. Bu sorun en çok 5 yaş sonrası, sınav stresiyle beraber okul çağı çocuklarında ortaya çıkmakta.

Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özge Pamukçu Akay, “Özellikle aniden başlayıp biten, bulantı, baş dönmesi, göz kararması, göğüs ağrısı ve halsizlik gibi şikayetlerde hemen bir uzmana başvurun” diyor.

Çocuğun kalp hızını yaşına göre olması gerekenden hızlı, belirgin veya düzensiz olarak hissetmesi çarpıntı olarak tanımlanıyor. Altta yatan nedenin mutlaka tespit edilmesi ciddi önem taşıyor. Oyun çağında olan bir çocuk çarpıntıyı ‘kalbimde kuş var’ olarak ifade ediyor. Okul çağındaki çocuk, ‘Kalbim ağzımdan çıkacaktı’, ‘Sanki çok korkmuş gibi oldum’ ifadesini kullanıyor. Ergenlik dönemindeki bir genç ise kalbinin normalden daha hızlı ve düzensiz attığını söylüyor.

Ailede kalp sorunları var mı?

Bazı çocuklarda uykuda, yüzerken, ani/beklenmedik seslerle veya egzersiz yaparken bayılma dikkat çekicidir. Ailesinde 35 yaşından önce ani ölüm olan çocuklarda hayatı tehdit edebilen ritim bozukluğu olma ihtimali yüksektir.

Ancak bu durum her zaman bir kalp hastalığına işaret etmeyebilir. Kaygı, stres, öfke, heyecanlanma, üzülme, ateşli durumlarda ve egzersiz sırasında kalp atışlarımızı daha fazla hissedebiliriz. Bu durumlar fizyolojik veya normal kabul edilir. Bu durumlar dışında çocuk eğer kalbinin normalden daha hızlı, güçlü veya düzensiz attığını söylüyorsa o zaman mutlaka bir çocuk kalp uzmanına başvurmasını öneriyoruz.

Diğer sebepler bunlar

Kalp hastalığı dışında enfeksiyon durumunda ateşe bağlı, kansızlığa bağlı ve tiroid bezinin fazla çalışmasına bağlı çarpıntı gelişebiliyor. Bunun yanında astım, hipertansiyon, grip, depresyon ve ritim düzenleyici ilaçların bazıları da çarpıntıya yol açmaktadır. Çay, kahve, çikolata, kola, enerji içecekleri gibi içinde bol miktarda kafein olan bazı yiyecek ve içecekler çarpıntıyı tetikler. Ateş ve kansızlık da çarpıntıyı arttıran önemli faktörlerdir. Yine çocuğun aşırı kaygılı olması da çarpıntıyı artırabilmektedir. Bu durumda psikolojik destek alınmasında yarar var.

Tanıda EKG etkili oluyor

Çarpıntı ile gelen her çocuğun elektrokardiyografi (EKG) ile kalp ritmi incelenmektedir. Ancak hastaların çoğunda hastaneye başvurdukları dönem çarpıntı sonlandığı için EKG genelde normal çıkmaktadır. Bu durumlarda aileye nabız sayımını anlatarak evde çarpıntı anında nabzını sayması öğretilmeli. Nabız sayımı ev ortamında akıllı saat veya tansiyon aletleri ile de yapılmaktadır. Ancak bu tip akıllı cihazlar nabızdaki düzensizliği fark etmeyip düzensiz atımları saymayarak hatalı sonuç verebilirler.

İdeali eğer kendi yapabilecek yaştaysa çocuğun yapmasıdır. Küçük ise ailesi çocuğun nabzını hem saymalı hem de düzenli olup olmadığını atak esnasında takip etmesidir. Ayrıca çocuğun şikayetine göre bazı ileri tetkikler planlanabilmektedir.

Çarpıntı sonrası çocuğu sakinleştirin

Ikınma, derin nefes alma, öğürme gibi refleksler çarpıntıyı sonlandırabilmektedir. Ayrıca, yüzünü buzlu suyla yıkaması ya da yüzüne soğuk uygulaması da kalp hızını yavaşlatır. Buna rağmen çarpıntı devam ediyorsa hastayı en yakın sağlık kuruluşuna götürün. Ve EKG çekilmesini sağlayın. Bayılmaya neden olan bazı ritim bozukluklarının ani yaşam kaybı ile sonuçlanabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle çarpıntı şikâyeti olan çocuklar Çocuk Kalp Hastalıkları Uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Çarpıntının tipine göre bu hastaların bir kısmı ilaç tedavisi verilmeksizin izlenmektedir. Bir kısım hastaya ise tekli veya çoklu ritim düzenleyici ilaç başlamak gerekebilmektedir. Ayrıca çocuklarda çarpıntı yapan bazı ritim bozukluklarının kalp kateterizasyonu ve elektrofizyolojik çalışma sırasında sıcak veya soğuk yakma metotları gibi ameliyatsız tedavi yöntemleri ile kesin olarak tedavisi de mümkündür.

Hekim kontrollerini ihmal etmeyin

Bu çocukların hekim kontrollerinin ihmal edilmemesi gerekiyor. Sağlıklı beslenmesi, kafeinli yiyecek ve içeceklerden uzak durması, çarpıntıyı tetikleyen ilaçlardan kaçınması önemli. Bunun yanında spora başlamadan önce kalp doktorunun görüşünü almalı.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir