Bebeğinizin deliksiz bir uyku çekmesi için yapılacaklar

Bebeğiniz neden uyumuyor?

Sık ağlayan ve uyumayan bebeğinizin onu huzursuz eden bir sorunu olabilir. Bu sorun bebekten bebeğe değişse de bu 5 önemli nedeni akılda tutmak gerekiyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Celaloğlu, bebeklerde ortaya çıkan uyku problemlerinin önemli nedenlerini paylaştı.

Uyku probleminin nedeni bu durumlar olabilir

1-Diş çıkarma: Bebeklerde 6. ay ve sonrasında yavaş yavaş diş çıkarmaya başladığından bu dönemde asabi ve huzursuz olabilirler. Ağzından salya akması ve ağzını kaşımaya çalışması diş çıkarma belirtileri arasındadır. Bu dönemde ishal, emme isteğinin azalması, uyumama veya uykudan ağlayarak uyanma sık görülen belirtilerdir. Hekim onaylı ateş düşürücü ilaçlara ek olarak kaşınan yerleri bebek diş fırçaları ile fırçalayın. Böylece ağrıyı azaltın. lSoğuk bir bez ya da kaşıyıcı oyuncak yardımı ile kaşınan dişlerin kaşınması ağrı ve acıyı azaltacaktır.

2-Yeme isteği: Bazı bebekler anne sütü emmeyi ve ek gıda tüketmeyi reddeder. Bazı bebeklerde ise az az sık sık emme isteği ve yeme isteği vardır. Özellikle ilk aylarda neredeyse tüm bebeklerde açlık nedeniyle uykusuzluk görülmektedir. Aç karna uyumayı sevmeyen bu bebekler hızlı doyduğu gibi hızlıca da acıkabilir ve özellikle geceleri emme isteği ile uyanabilir. Uyandıktan sonra beslenmesine rağmen uyumayabilir. Bu süreçte sabırlı davranarak bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak ve sakin kalmak sürecin kolay atlatılması ve bebeğin huzurlu olması oldukça önemlidir. Anne ne kadar gergin ve rahatsız olursa bebek de kadar gergin olacaktır.

3-Uyku düzeni: Gündüz ve gece ayrımı olmayan bebeklerin gün içerisinde uyanık olması ebeveynler için pek sorun değildir. Ancak gece hiç uyumayan ve sürekli ağlayan bebek bu dönemde ebeveynleri zorlayabilir. Bu duruma eşlik eden farklı bir sağlık sorunu yoksa, bebeğin uyku düzeninin oluşması için gün içerisinde tam anlamıyla uyumaması doğumdan sonra ilk dönemde gündüz 6 saat olmak ile birlikte yavaş yavaş bu sürenin azaltılarak gece uykularına eklenmesi önerilir.

4-Alt ıslaklığı: Alt bezi temiz olmadığında veya değişim süresi geldiğinde bebekler rahatsız olur. Bu rahatsızlık uyku kaçırma ve ağlama nöbetleri ile sonuçlanır. Devam eden bir ıslaklık ve bunun getirdiği soğukluk rahatsız etmekle kalmaz, aynı zamanda dışkıda ya da idrarda yer alan bakterilerin ve zararlı mikroorganizmaların hastalığa neden olmasıyla sonuçlanır. Temiz ve aralıksız bir uyku için alt ıslaklığı kontrol edilmelidir.

5-Oda sıcaklığı: Soğuk ve sıcak kavramını algılayamayan ve anlatamayan bebeğiniz çareyi ağlayarak ya da uyanık kalarak anlatmaya çalışmakta bulur. Yetişkinler nasıl giyiniyorsa bebeklerde de giyim şekli onlara yakın olmalıdır.

Deliksiz bir uyku için yapılması gerekenler

  • Bebeğinizin az gürültü bir ortamda uyutulması önemlidir. Çok sessiz ortamlarda uyutmayın. Bu durum daha sonra hafif gürültülü ortamlarda dahi bebeğin uyumamasına ve huzursuz olmasına neden olmaktadır.
  • Alt bezinin temiz olması önemlidir.
  • Beslenme ihtiyacını karşılayın. Aç karna uyuyamayacağı gibi midesinin aşırı şiş olmaması gerekir.
  • Anne asabi ve gergin olmamalıdır. Anne sütü emen bebek bu huzursuzluğu hisseder ve gerginleşir.
  • Uygun oda sıcaklığı gereklidir. Sıcak hava terleme ve bunalma hissi yaratabilmektedir. Soğuk hava ise üşüme kaynaklı uykusuzluk yapmaktadır.
  • Ninni ve şarkı söyleyin.
  • Ayakta ve beşikte sallayın. Ancak sık sık uygulanması alışkanlığa yol açar.
  • Uyku öncesi banyo yaptırılması rahatlatıcı olacaktır.
  • Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması gerekir.
  • Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur.
  • Uyku arkadaşı pelüş ayı, bebek vb. uykuya geçişi kolaylaştırıcı olacaktır.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir