Covid-19 stresi nedeniyle son bir yılda Bruksizm vakaları arttı

Tanıda gecikmeler yaşanıyor

Koronavirüs pandemisi, hayatımızın her alanında getirdiği zorluklarla stres ve sıkıntı düzeyini artırdı. Stres; son bir yılda diş kliniklerine çene sıkması ve diş gıcırdatma (Bruksizm) şikayetleri nedeniyle başvuruların artmasına yol açtı.

Diş Hekimi Dr. Engin Aksoy

Diş Hekimi Dr. Engin Aksoy, “Üzerimizdeki stres yükü arttıkça, genetik yatkınlığın da etkisiyle vücudumuz ‘bruksizm’ dediğimiz çeneyi sıkmaya ve dişleri gıcırdatmaya başlar” dedi.

Koronavirüsün diş sağlığını doğrudan etkilemediğini söyleyen Aksoy, “Kişiler dişlerini sıktığının farkında olmaz çoğu zaman çünkü genellikle gece uykusu sırasında gerçekleşmektedir. Saatlerce süren bu eylemin ardından sabah kalkıldığında şiddetli çene ağrısı ortaya çıkar. Maalesef hastalarımız çene ağrısını da sıklıkla diş sıkma eylemine yormadığı ve beklemeyi tercih ettiği için tedaviye geç ulaşılıyor” şeklinde konuştu.

Hastalar diş hekimine gitmek yerine ağrı kesici alıyor

Bruksizm sendromunda hastaların sıklıkla yaptığı hatalara değinen Dr. Engin Aksoy, “Uzun süreli diş sıkma eylemi çene ağrısının yanı sıra baş ve boyun ağrılarına da yol açar. Hastalar diş hekimine gitmek yerine ağrı kesici almakta ya da nöroloji kliniklerine başvurmakta” ifadelerini kullandı.

Bruksizm’de iki aşamalı tedavi 

İstemsizce sıkarak ya da gıcırdatarak çenenize ve dişlerinize tonlarca ağırlıkta kuvvet uygulamış oluyorsunuz. Bu durum uzun süre devam ettiğinde, dişlerde kırılmalar ve aşınmalar ortaya çıkıyor.

Düzenli diş hekimi kontrolleri bruksizmin erken dönemde tanısının konmasında etkili oluyor. Bruksizm belirtileri, diş hekimleri muayene sırasında fark ediliyor. Dolayısıyla 6 ayda bir yapılan diş kontrolleri bu anlamda büyük önem taşımakta. Hastaya tanı konulduktan sonra tedavide iki aşamalı bir yol izleniyor.

Bunlardan birincisi masseter botox uygulamasıdır. Yüzdeki çiğneme kaslarından biri olan masseter kasına botoks uygulanır. Bu sayede hastanın çenesi üzerinde istemsizce uyguladığı baskı sona erer. Masseter botox uygulamasının 4 6 ayda bir tekrar edilmesi gerekebilmektedir.

Diğeri de gece plağı ya da silikon dişliktir. Kişiye özel hazırlanan dişlik ya da plaklar gece takılıp, sabah çıkarılmaktadır. Genellikle 2 yıl süreyle kullanılan bu plaklar sayesinde hastanın dişlere uyguladığı baskının şiddeti azaltılmaktadır. En ideal tedavi yöntemi ise hem botox hem de gece plağını kombine edip uygulamaktır.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir