‘Diyabet hastalığı için toplum olarak önlem alınması şart’

Diyabet hastalarına Koronavirüs uyarısı

Diyabet, dünyada ve ülkemizde salgın hastalık gibi yayılmaktadır. Türkiye’de görülme oranı yüzde 15 oranında. Yüzde 10’luk prediyabet hastası da bu rakama eklenince yüzde 25’e yakın oranda kan şekeri yüksekliği ile giden klinik durum olduğu ortaya konulmuştur

Doç. Dr. Yusuf Aydın

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aydın, “Günümüzde her 6 saniyede bir kişi diyabet ve komplikasyonları sebebi ile hayatını kaybetmektedir. Bu, her gün 1500 kişinin dünyadaölmesi anlamına gelir. Diyalize başlayan hastaların yüzde 50’si ayak ampütasyonlarının yüzde 50’si ve kalp krizlerinin yüzde 50’sinden diyabet sorumludur” dedi.

Aydın, şöyle devam etti: “Diyabetin komplikasyonlarını önlemenin ve korumanın en önemli yolu iyi kan şekeri regülasyonudur. Açlık-tokluk kan şekerlerinin ve bunun sonucunda HbA1c denilen 3 aylık ortalamanın iyi olması, hastalığın kontrolü açısından  yol gösterici olacaktır.”

HbA1c seviyesi toplumdaki kontrolün başarısını gösteriyor

“Ülkemizdeki hastaların ortalama HbA1c oranı yüzde 8.3-8.8 arasında değişmektedir. HbA1c seviyesi yüzde 7’nin altındaki hastaların sayısı yüzde 25 civarındadır. Birçok yeni ilaç, insülin gibi tedaviler olmasına rağmen tedavi başarısı çok iyi görünmemektedir” ifadelerini kullanan Dr. Aydın, “Kan şekerlerini iyi kontrol edebildiğimiz hastalarda göz, böbrek, kalp ve diyabet ayak gibi önemli komplikasyonlar daha az görülecektir. O yüzden toplum olarak diyabet hastalarının daha bilinçli olabilmesi için toplu bir seferberliğe ihtiyaç vardır. Bireysel çabalardan çok ulusal düzeyde planlamalar ve önlemler alınmalıdır” diye konuştu.

Genç yaşlarda görülmesinin sebebi obezite

Tip 2 diyabet görülme yaşı 25’li yaşlara kadar geriledi. Bunun en önemli nedeni obezitenin artmış olması. Obezitenin de en önemli sebebi, beslenme bozukluğu ve hareketin azalması. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam, ilkokul ve ortaokuldan itibaren mutlaka benimsenmeli.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir