DİYABET RİSKLERİNİZİ TANIYOR MUSUNUZ?

DÜZENLİ OLARAK ŞEKER DEĞERİNİZİ ÖLÇTÜRÜN!

Gün içerisinde aşırı susama, sık tuvalete gitme ve sebebi bilinmeyen halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkan diyabet,  pek çok risk faktörü nedeniyle gelişebiliyor. Kan şekerinin düzenli kontrol edilmesi ve doğru tedavi planlamasıyla yüksek tansiyondan, böbrek yetmezliğine, görme kaybından kansere kadar pek çok ciddi rahatsızlıktan korunmak mümkün.

Memorial Antalya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, diyabetten korunmanın yollarının anlattı:

Uz. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu

Diyabet, üç farklı evreden oluşur. Başlangıç evresinde müdahale edilmediğinde, pre-diyabet yani diyabet öncesi ve diyabet dönemleri gelişir. Düzenli kan şekeri ölçümleriyle  hastalığın insülin direnci yüksekliği evresinde fark edilmesi ve erken tedaviye başlanması önemli.

Tedavi edilmeyen diyabet; damar ve hasarlarına, ileri dönemlerde diyalize kadar giden böbrek yetersizliklerine, göz ve retina problemlerine, dolaşım bozukluğuna bağlı ayakta iyileşmeyen yaralara, ciddi enfeksiyonlara, kalp damarlarında yağlanmaya kadar gidebilir.

Obezite en büyük risk faktörü

Sinsi bir hastalık olarak seyreden diyabette, risk faktörlerini bilmek önemli. Ailede diyabet hastalığı olması, hipertansiyon, kalp ve kolesterol bulunması risklidir. Toplumda yaygın görülen, çocukluk çağında ortaya çıkan tip 2 diyabete yol açan faktörlerin başında obezite gelir.

Bu belirtilere dikkat edin!

  • Susama hissi ve sıvı alımındaki aşırı artış
  • Çok ve sık idrara çıkma
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Sık ve aşırı acıkma
  • İstem dışı kilo kaybetme
  • Bulanık görme
  • Ayaklarda hissizlik veya uyuşma, karıncalanma

Erken tanı için vakit kaybetmeyin 

Risk faktörlerine sahip kişiler öncelikle endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına başvurmalı. Tansiyon, şeker, insülin direnci, kolestrol, tiroid ve böbrek üstü bezleri, karaciğer yağlanması olup olmadığı kontrol edilmeli. Şeker yükleme testi, kişinin pre-diyabetik olup olmadığını; eğer pre-diyabet varsa derecesini gösterir.

Düzenli egzersiz şart

Pre-diyabet döneminde diyabeti önleyici ilaçlar kullanmak gerekebilir. Fakat ilaç kullanmadan önce hastaların beslenmelerini düzeltmeleri ve bir egzersiz programına başlamaları önerilir. Egzersiz, diyabet hastalarında sıklıkla etkilenebilen bacak ve kollarda dolaşımı iyileştirirken, kolesterol ve kan basıncını da düşürür.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir