Göz kapağı estetiğine dair bilinmesi gerekenler neler?

Göz kapağı düşüklüğü (pitozis) denir?

Genetik ve çevresel faktörler, beslenme, uyku ve yaş almaya bağlı olarak ortaya çıkan göz kapağı sorunları kişiyi daha yaşlı gösterebilir.

Op. Dr. Evrim Uçkunkaya, “Göz estetiği odaklı cerrahi girişimlerin tümünde sağlam dokuların zarar görmemesi ve sadece gerekli yere müdahalenin yapılması; hangi durumlarda cerrahi operasyona başvurulacağı önemlidir. Kapak düşüklüğü çocuklarda göz bebeğini kapatıyorsa; ileride göz tembelliğine neden yol açmaması için tedavi edilmeli” dedi.

Op. Dr. Evrim Uçkunkaya

Kapak cerrahisi; görme alanının sarkmış kapak nedeniyle kapanması ve sürekli ağırlık hissi gibi gerekli durumlarda veya kişinin yorgun ve yaşlı görünümünü iyileştirmek için gerçekleştirilmektedir. Kapağın sarkması ya da kirpikli uçların saydam tabakayı 4-5 milimetre kapatmasına tıpta pitozis denmektedir. Kapağı düşüklüğü doğuştan olabileceği gibi ileri yaşlarda da gelişebilmektedir.

Hangi durumlarda cerrahi operasyonlar gerekmektedir?

  • Kapak uçlarının ve kirpiklerin içe dönmesi sonucunda batma ve yaşarma gibi şikayetler varsa; gözün saydam tabakasında zamanla hassasiyet oluştuğu anlamına gelir. Eğer müdahale edilmezse görme kaybına kadar giden ciddi bir tablo ortaya çıkabilmektedir.
  • Çocuklarda göz bebeğini kapatıyorsa ileride göz tembelliğine neden olmaması için mümkün olduğunca erken cerrahi yapılmalıdır.
  • Erişkinlerde yorgun ve yaşlı görünüme neden oluyorsa estetik görünümü düzeltmek için de yapılmaktadır.
  • Alt göz kapağının uçları içe değil de dışa dönerse, kapağın gözle teması olmayacağından gözyaşı dağılımı düzensiz olacaktır. Sürekli olarak sulanma, kızarıklık ve enfeksiyonlar gelişebilmektedir. Geçmeyen sulanmayı ve enfeksiyonları engellemek için cerrahi gerekmektedir.

Ameliyatların riskleri nelerdir?

Ölçüm hatalı ise cerrahi sonrasında kapağın kapanma fonksiyonu bozulabilmektedir. Üst kapak için yapılacak cerrahide dikkat edilmesi gereken  ise olası kaş düşüklüğünün belirlenmesidir. Bu durumda mutlaka kaş düşüklüğü tedavi edildikten sonra kapak cerrahisi yapılmalıdır. Alt kapak torbaları için ise, cerrahın tecrübesi daha da önemlidir. Düzeltme, hastanın yukarı baktığında ve ağzını açtığında alt kapağın dışa dönmesine neden olmaktadır. Cerrahi girişimlerin tümünde sağlam dokuların zarar görmemesi ve sadece gerekli yere müdahalenin yapılması çok önemlidir. Komplikasyon riskinin az olması ve hızlı bir iyileşme süreci için ameliyatın uzman plastik cerrahlar tarafından gerçekleşmesi önemlidir.

Göz kapağı neden düşer?

Bu bölgedeki yaşlanma belirtileri genellikle 40’lı yaşlarda başlar ve 50’li yaşlarda üst göz kapağındaki kaslar ve derideki incelme  kapak sarkmalarına sebep olur. Ayrıca kaza, travma, felç, beyin problemleri geçirenlerde de ortaya çıkmaktadır. Kapaktaki sinir ve kas sorunları; göz ameliyatları ve tümör gibi nedenler de bu soruna yol açabilmektedir. Aynı zamanda kontak lens de alerji nedeniyle kapak düşüklüğüne yol açabilmektedir. Bu düşüklükler görmeyi ve görme alanını etkilerse o zaman düzeltilmesi, cerrahi operasyonun değerlendirilmesi gerekmektedir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir