Hem sağlıklı hem de estetik görünüm sunan diş uygulamaları

Vücut sağlığı, ağızdan başlıyor

Ağız ve dişlerin hem sağlıklı hem de estetik bir görünümde olması herkesin ortak isteği. Ancak genetik, çevresel ve gelişimsel faktörlerin etkisiyle bu isteğe ulaşmakta zorlanabiliriz. Tam bu noktada, tıp alanındaki yeni gelişmelerden faydalanıp ideal görünüme kavuşmak mümkün! Estetik diş uygulamaları da bunlardan biri.

Gülüş tasarımından diş beyazlatmaya, plak kullanımından bonding’e kadar bu alanda yapılacak pek çok uygulama bulunmaktadır. Bu teknikleri ve daha fazlasını Diş Hekimi Elif Delen Şahin ile konuştuk.

Estetik diş uygulamaları hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu alanda neler yapıyorsunuz?

Estetik diş uygulamalarında amaç, yüz hatları ile uyumlu olmayan ağız yapısına çeşitli teknikler ile estetik görünüm kazandırmaktır. Aynı zamanda fonksiyonel olarak da rahat bir kullanım sağlamaktadır.

Gülüş tasarımı; kişilerdeki gülme fobisini konusunda oldukça etkilidir. Birçok insan gülerken eliyle ağzını kapatmaktan, fotoğraf çekilirken gülmek istememe gibi davranışlardan kurtarmaktadır.

Bu alanda kişinin ihtiyacı olan pembe ya da beyaz estetikle ilgili bir çok işlemi yapılmaktadır. Zirkon, lamina, diş beyazlatma, bonding uygulamaları, çapraşık dişleri düzeltmek için şeffaf plak ve braket, diş eksikleri ile ilgili implant, pembe estetikle ilgili ise diş eti şekillendirmeleri gibi uzun bir işlem listesi var.

Diş estetiği konusunda en çok şikayet edilen konu nedir? Hastalar çapraşıklık, renk, diş etinin görünmesi gibi en çok hangi konuda şikayetçi?

Diş estetiği konusunda şikayet listesinin başında; dişlerin rengi, küçük olması, çapraşık olması gibi konular var. Ayrıca diş eksikliklerinin giderilmesi konusu da  oldukça revaçta.

Herkesin farklı bir diş rengi var. Rengi belirleyen unsurlar nelerdir? Dönem dönem diş beyazlatma yapılmalı mı?

Dişlerimizin mevcut rengi birçok faktöre bağlıdır; bunları çevresel, gelişimsel ve genetik faktörler olarak ayırabiliriz.

Çevresel etkenlere bağlı olarak dişlerde derin beyaz tonlardan kahverengiye doğru renklenmeler, kirlenmeler oluşmaktadır. Bu renklenmeleri ortadan kaldırmak rutin diş bakımı tedavilerinden ‘diş taşı temizliği ve polisaj’ yapılmaktadır. Daha sonrasında dişin orijinal rengi korunabilmekte ya da daha beyaz diş rengine kavuşmak için bleaching (beyazlatma) uygulanmaktadır.

Estetik ve beyaz gülüşün devamı için; istenilen diş rengine ulaşıldıktan sonra beyazlatma işlemini senede bir kez tekrarlanmasını hastalarımıza öneriyorum.

Herkese estetik diş uygulaması yapılır mı? Sağlık açısından tavsiye etmediğiniz bir grup var mı?

Herkese estetik diş uygulaması yapılmaktadır. Önemli olan, hastanın estetik beklentisi ile hekimin hastaya sunabileceği tedavinin  birbiriyle uyumudur. Hastaların hayalindeki görüntü ile alt-üstçeneleri arasında mesafe, ilişki ve şartlar uyumlu olmalıdır.

Genel sağlık durumu engel oluşturan hastalarımız da var, ama bu hastalarımızda genellikle cerrahi uygulamaları tavsiye edilmez.

Tedavilerde kullanılan çeşitli maddeler var. Bunların birbirlerinden farkı nedir?

Hastalarımızın estetik beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli uygulama ve materyaller kullanmaktayız. Lamine ön bölgede gülüş tasarımı içindir. Zirkonyum ve porselen yine gülüş tasarımı ve diş eksikliklerinin protetik tedavisi için kullandığımız materyallerdir. Farkları ise  uygulama alanı ve maliyetleridir.

Bazı durumlarda diş teli kullanmak gerekiyor ancak bazı hastalar estetik kaygı nedeniyle tercih etmiyor. Bu alanda da gelişmeler var mı?

Ortodontik tedavide dişler üzerine kuvvet uygulayarak dişlerin düzelmesi sağlanmaktadır. Bu kuvveti, metal veya seramik braketlerle uyguladığımız gibi şeffaf plaklar aracılığıyla da uygulayabiliriz. Şeffaf plaklar, daha estetik ve konforlu bir seçenek sunar.

Köprü ve implant uygulamaları da var. Bu tedaviler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Diş eksikliklerinde çiğneme fonksiyonunu tekrar kazanmak ya da estetik görünümü sağlamak amacıyla yapılan çeşitli tedaviler bulunmaktadır. Bunlardan biri olan implantta; eksik dişin olduğu bölgede çene kemiğine lokal aneztesi ile implant yerleştirilmektedir. Sonra implant üstü protez uygulaması yapılarak tedavi tamamlanmaktadır. Diğer uygulama olan köprüde ise diş eksikliği bulunan bölgenin iki tarafındaki dişler küçültüp, onların üstüne ve boşluğa yeni diş gelecek şekilde protez uygulaması yapılmaktadır.

Diş taşı temizliği ne sıklıkla yapılmalıdır?

Diş taşı temizliği sıklığı kişiden kişiye değişir. Tedavisi tamamlanan hastalarımıza ağız hijyeni eğitimini verdikten sonra altı ayda bir kontrollere çağırıyoruz. Bu kontroller sırasın diş taşı temizliği ihtiyacı olduğunu gördüğümüz hastalara müdahale ediyoruz.

Herkese ağız sağlıklarını korumaları için, günde en az iki kere dişlerini fırçalamalarını, diş ipi kullanmalarını ve düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gitmelerini hatırlatmak isterim.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir