Ani ısı değişimleri vücudu strese sokuyor!

Isı değişimlerinden etkilenmemek için neler yapmalısınız?

Yüzyılın sıcaklarını yaşadığımız bu günler, 7’den 77’ye herkesi olumsuz yönde etkiliyor. Bu etkiyi azaltmak için klima kullanmak ise sağlığı tehlikeye atıyor. Çok sıcaktan soğuk ortama girmek gibi ani ısı değişiklikleri, KOAH, astım gibi akciğer sorunu olanları hasta edebiliyor.

Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, 6 derecenin üzerindeki ani ısı değişimlerinin solunum sistemi ve bağışıklık sistemini baskıladığını söyledi:

Bu ani ısı değişimleri cildi kurutmaktan kas ağrılarına, sinüzitten astım ataklarına kadar pek çok soruna davetiye çıkarır.

Sıcak havadan klimalı bir ortama girildiğinde vücut bu değişime kendini adapte etmek zorunda kalarak strese giriyor. Bu durumda viral enfeksiyonlar daha fazla görülmektedir. Astım, sinüzit sorunları olanlarda ise akut ataklara neden olur. Aynı zamanda araçla yapılan uzun yolculuklarda da dikkat edilmeli.

16-17 derece ile seyahat edip döndüğünde hasta olan vakalarla karşılaşıyoruz. Bu nedenle özellikle altta yatan kronik hastalığı olan kişiler, atak ve enfeksiyonlara karşı çok düşük sıcaklıktaki ortamlarda bulunmamalı.

Isı yavaş yavaş yükseltilmeli

Gerek alışveriş merkezi, hastane gibi ortak kullanılan alanlarını gerekse işyeri ve evleri soğuturken buna dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca uzun süre klimalı ortamlarda çalıştıktan sonra sıcak ortama geçildiğinde sıcağa tahammülsüzlük ortaya çıkar. Beraberinde halsizlik, bitkinlik, baş dönmesi, yorgunluk, nefes almada güçlük yaşanabilir.

Artan nem alerji hastaları için risk

Sıcaklıkla beraber artan nem yüzünden ev akarları ve küf mantarları daha hızlı ürüyor. Özellikle küf mantarı solunum yolu alerjisi olan hastalarda şikayetleri artırır. Alerjiye bağlı olarak astım kontrolleri bozulabilmektedir. İyi havalandırılmayan klimalı ortamlarda alerjenlerin olması nedeniyle öksürük başlayabilir, nefes darlığı, burun akıntısı, geniz akıntısına bağlı göz yaşarması gibi şikayetler yaşanabilir. Kurtarıcı ilaç dediğimiz kısa etkili ilaç kullanımında ihtiyacı olabilir. Dolayısıyla nefes darlığı, öksürüğü, balgamında artış olan hastaların özellikle dikkat etmesi gerekir.

Olası ataklar hastalığın seyrini etkiliyor

KOAH’ta her atak bir miktar akciğer kaybının, akciğer fonksiyonlarının zayıflamasına sebep olur. Aynı zamanda her astım ya da KOAH atağı bir sonraki atağın habercisi olur. Bu nedenle bizim için en önemli konu atakların sıklığının azaltılmasıdır. Aşılar, alerjenlerden korunma gibi önlemlerin temel amacı da budur.

Hangi önlemleri almalısınız?

  • Saat 10.00-15.00 arasında kesinlikle dışarı çıkmayın.
  • Normalin üstündeki sıcaklarda ilaçlarınızı düzenli kullanın.
  • Sıvı alımına dikkat edin.
  • Aşırı soğuk yerlerden uzak durun.
  • Klimalı bir ortamdan dışarı çıkarken, önce klimayı kapatın ve dışarıdaki ısıya uyum sağlayın.
  • Dışarıdan gelindiğinde de hemen klimayı açmayın.
  • Tüm bunlara rağmen atak geçiriliyorsa kurtarıcı ilaçlar kullanın. Kurtarıcı ilaçlara haftada iki kereden fazla ihtiyaç duyarsanız, öksürük atakları ve nefes darlığı varsa mutlaka doktora başvurun.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir