- Kahve Dünyası ve Cem Yılmaz’dan Yeni Reklam Kampanyası - 7 Aralık 2024
- Flormar ‘Metaglam’ ile yaratıcılığının sınırlarını keşfet! - 7 Aralık 2024
- Dünya Türk Kahvesi Günü Beta Yeni Han’da kutlandı - 7 Aralık 2024
Bir günlüğüne ‘Karanlıkta Diyalog’
Hayvanlarla bir arada olmanın insanlara pozitif bir katkısı olduğuna inanan Nestlé Purina PetCare ve Rehber Köpekler Derneği, görme engellileri rehber köpeklerle buluşturmak için çalışmalarına devam ediyor. 5. yılına giren iş birliği kapsamında, özel bir etkinlik gerçekleştirildi.
Nestlé Purina Petcare Genel Müdürü Ayça Erkol ve Rehber Köpekler Derneği Başkanı Avukat Nurdeniz Tunçer ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte konuklar, ‘Karanlıkta Diyalog’ deneyimi yaşadı.
Etkinlik kapsamında konuklar, tamamen karanlık bir ortamda, görme duyuları yerine diğer duyularını keşfedip geliştirerek hareket etmeleri konusunda görme engelli rehberlerce yönlendirildi.
12 köpeğin eğitimine katkı sağlandı
Etkinlikte konuşan Erkol, “Benim içim çok farklı bir gün oldu. Bazı şeyleri yaşamadan anlamak mümkün değil deriz, Karanlıkta Diyalog deneyimi de benim için böyle bir deneyim oldu. Bu bir saatin sonunda görme engelli olarak hayatta var olmanın zorluklarını çok çok az da olsa deneyimleme şansım oldu. Hiç göremediğim bu ortamda keşke bana yol gösterecek patili bir dostum olsa diye geçirdim içimden ve bir kez daha rehber köpeklerin önemini anladım. Nestlé Purina Petcare olarak tüm dünyada hayvanlarla insanların bir araya gelmesinin pozitif bir sinerji yarattığına inanıyoruz, ama Rehber Köpekler Derneği’nin yaptığı bundan çok daha ötesi. Türkiye’deki onlarca görme engelli vatandaşımızın hayata güvenle dahil olmasında rehber köpeklerimizin çok büyük rolleri var. 2015 yılından bu yana 10 ton mama bağışı yaparak 12 köpeğin eğitimine katkı sağladık. Her yıl düzenlenen mezuniyet törenleri ve bilgilendirici etkinlikler kapsamında sevgili eğitmenleri, gönüllü bakıcı aileleri ve dernek ekibine destek olmaya çalışıyoruz. Ülkemizde yaşayan binlerce görme engelliye umut olabilecek Rehber Köpekler Derneği’ne desteklerimizi sunmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.
756 bin görme engelli birey var
Avukat Nurdeniz Tuncer ise şunları söyledi: “Aslında dernek olarak bizim amacımız; görme engelli vatandaşlarımızın güvenli ve kendine yetebilen bir şekilde günlük hayatlarını sürdürülebilmelerine destek olmak. Türkiye’de bugün 756 bin görme engelli birey bulunuyor ve bu görme engellilerin milyonda 5’i yani yalnızca 4’ü rehber köpek imkanına sahip. Rehber Köpekler, görme engellilere ücretsiz olarak veriliyor ve sonrasındaki süreçteki tüm masrafları Dernek tarafından karşılanıyor. Bu sayının artması için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bunun için de seçilen köpeklerin ilk bir yıllık bakımını sağlayan Gönüllü Bakıcı Ailelerimizin de sayısının artması bizim için çok önemli. Bununla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son olarak, 2015 yılından bu yana insanlar ve hayvanlar arasındaki bağı daha da kuvvetlendirmek için Rehber Köpekler Derneği’ne, destek olan Nestlé Purina PetCare’e çok teşekkür ederiz. İş birliğimiz bizim için çok kıymetli.”
Gönüllü Bakıcı Aile Programı nedir?
Rehber Köpekler Derneği aracılığıyla yürütülen program, rehber köpek yetiştirmeye destek sağlamayı amaçlıyor. Bu programa göre ilk bir yıl, köpeklere bakacak gönüllü aileler rehber köpek eğitimi alacağı yaşa gelene kadar bu köpeklere temel eğitimlerini veriyor. Bu gönüllülerin tüm mama ve veterinerlik masrafları Nestlé Purina Petcare ve Rehber Köpekler Derneği tarafından karşılanıyor.
Rehber köpek eğitimi ne kadar sürüyor?
Gönüllü Bakıcı Aile ile geçirdiği süre sona eren köpekler, 3-6 ay sürecek eğitimlerini görmek üzere derneğin eğitim merkezine getiriliyor. Uzmanlar tarafından eğitilen köpekler eğitimi başarı ile tamamlarsa rehber köpek olarak hayatına devam ediyor. Eğitim sonucunda rehber köpek olamayan köpekler ise terapi köpeği oluyor.
Rehber köpek sahibi olmak için neler gerekiyor?
Rehber köpek sahiplenebilmek için yüzde 90 oranında görme kaybının olma koşulu bulunuyor. Bunun ardından eğitimini tamamlamış rehber köpekler ile görme engelli birey buluşturuluyor ve kendisine en uygun olan köpekle eşleştiriliyor. Ardından 1 aylık bir eğitim dönemi sonunda birbirine uyum sağladıkları takdirde hayatlarına beraber devam ediyorlar.