Mamografi sonucunun şüpheli olması ne anlama gelir?

Mamografi iki yıl önceden öncü lezyonları yakalanabilir

Meme kanserinin erken tanısında mamografinin önemi büyük. Mamografi, 40 yaşından sonra her kadının düzenli yaptırması gereken bir inceleme.

Doç. Dr. Filiz Çelebi

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Filiz Çelebi, mamografi ile yaklaşık iki yıl önceden meme kanserinin öncü lezyonlarının yakalanabildiğine işaret etti.

Erken tanı günümüzde birçok kanser için çok yüksek oranda tedavi başarısı getiriyor. Bunların başında da meme kanseri yer alıyor. Tarama ve beraberinde erken tanı sayesinde meme kanseri tedavisinde bugün yüzde 90’la varan oranlarda tedavi başarısı sağlanabiliyor.

Tarama mamografisi, herhangi bir belirti ya da şikayet olmadan, olası kanserli hücrenin araştırılması amacıyla yapılıyor. Görüntülerle şüpheli bir durumun tespit edilmesi halinde ayrıntılı değerlendirme yapılıyor.

Tarama amaçlı mamografi 10-15 dakika sürüyor

Doç. Dr. Filiz Çelebi, “Bu konuda endişeye kapılmaya gerek yok. İstatistiklere bakıldığında ayrıntılı görüntüleme ve testler için geri çağırdığımız kadınlar arasından her 10 kadından 1’inden bile az oranlarda meme kanseri tanısı konuluyor” dedi. Gerek tarama, gerekse tanı amaçlı yapılan mamografi için asıl önemli noktanın zaman kaybetmemek.

Tarama sonrası memede birtakım belirtilerin görülmesi demek, mutlaka kanser anlamına gelmiyor. Tarama amaçlı yapılan mamografi, genellikle 10-15 dakika sürer. Tanısal amaçlı yapılan mamografide ise süre şüpheli alanlar daha ayrıntılı değerlendirildiği için biraz daha uzundur.

Yoğun meme dokusuna sahip hastalarda ve mamografide net değerlendirilemeyen lezyonlarda;  tanı koymak için ultrasonografiye de ihtiyaç duyulabilir. Hekiminiz, memede şüpheli lezyonun sadece mamografi ve ultrason ile tanı koyulamadığı durumlarda ise ek tetkik olarak ya da ailevi meme kanseri öyküsü olan olgularda MR incelemesi de önerebilmektedir.

Ağrı seviyesi kişiden kişiye değişebilir

Birçok kadın mamografiyi ağrılı bir işlem olduğu gerekçesiyle geciktiriyor. Bu yaklaşım, son derece tehlikeli. Ağrı seviyesi; mamografi çekiminin adet dönemi öncesine denk gelmesi, kişisel acı toleransı ve işlem sırasında kişinin nasıl konumlandırıldığına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bunun önüne geçmek için adet döngüsü bittikten sonra mamografi çekimi yapılması tercih edilmelidir.

Kesin tanı için biyopsi şart

40 yaşından sonra yılda bir kez yaptırılan mamografide meme kanserlerinin büyük ölçüde erken tanısı konulabilmektedir. Memede şüpheli bir lezyon görüldüğünde, kesin tanı için görüntüleme eşliğinde biyopsi yapılması gerekmektedir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir