Radyoterapi tedavisi alırken beslenmede dikkat edilmesi gerekenler

Kaliteli protein, karbonhidratlar ve yağlar tüketin

Radyasyon tedavisi bazı yan etkilere neden olabilmektedir. Bu yan etkiler arasında iştahsızlık, tat değişiklikleri veya tat alamama; ağrılı çiğneme ve yutma; ağız kuruluğu; erken doyma; ishal ve mide bulantısı; yemeye karşı ilgisizlik sayılabilmektedir.

Diyetisyen Deniz Özyalçın

1-7 Nisan Kanser Haftası özelinde bir araya geldiğimiz Amerikan Hastanesi’nden Diyetisyen Deniz Özyalçın; radyoterapi tedavisi sırasında beslenmede dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:

Radyoterapi sürecinde kilonun korunması oldukça önemlidir. Artmış protein ve enerji ihtiyacı nedeni ile tedavi sürecinde besleyici seçimler yapılmalıdır.

Protein: Doku onarımı ve bağışıklık sistemi için önemli bir makrobesin olan protein; tedavi sürecindeki hastaların beslenme planında mutlaka olmalıdır. Proteinden zengin gıdalar arasında; et, tavuk, balık, süt, yoğurt, peynir, ayran, kuru baklagiller ve yumurta var.

Karbonhidratlar ve yağlar: Hücrelerin enerji ihtiyacını karşılamak ve proteinleri enerji kaynağı olarak kullanmamaları için yeterli karbonhidrat ve yağ alımı önemlidir.

Karbonhidrat kaynakları arasında tahıllar (ekmek, galeta, makarna, pilav) nişastalı sebzeler, bütün meyveler ve bal yer alıyor.

Kullanılabilecek yağ kaynaklarında ise zeytinyağı, tereyağı, kuruyemişler, zeytin, avokado, tam yağlı süt, yoğurt ve peynir öne çıkıyor.

Protein, karbonhidrat ve yağların yanı sıra yeterli vitamin ve mineral alımı için rengarenk sebze ve meyve tüketimi beslenme düzeninin bir parçası olmalıdır.

Radyoterapi sürecinde uygulanabilecek pratik beslenme önerileri

  • Gün içinde ara öğünler yapın, sık sık ve az beslenin
  • Küçük hacimde büyük enerji sağlayan gıdaları tercih edin
  • Yutma ve çiğneme güçlüğü olan bireyler, yumuşak veya püre kıvamında gıdalar hazırlayın. Yiyecekleri et/tavuk suyu ile yumuşatarak tüketin.
  • Ağız içi yaraları olanlar asitli gıdalar (limon, portakal, sirke gibi) ve baharatlardan uzak durun. Besinleri sıcak tüketmeyin.
  • İshal durumunda muz, kabuksuz elma veya şeftali tercih edin. Yoğurt içeren çorbalar, patates haşlaması, az yağlı peynir, yoğurt, ayran, haşlanmış tavuk, pirinç lapası ve yağsız haşlanmış makarna tüketimi uygun olacaktır.
  • Kabızlık durumunda ise liften zengin gıdalar tüketin. Tam tahıllı ürünler, kabuklu sebze ve meyveler (muz hariç) ve kuru baklagiller liften zengin gıdalara örnektir.
  • Bol sıvı tüketin.

Beslenme ile ilgili yaşanılan sorunlar hakkında mutlaka diyetisyenle iletişime geçilmesi büyük önem taşımaktadır.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir