Sigara ve tütün ürünleri kullanımı gençlerde kısırlığa yol açıyor

Sigara içen her 4 kişiden birinde KOAH hastalığı gelişiyor

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, ’31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü’ kapsamında açıklamalar yaptı:

Hamilelikte sigara kullanımı, anne karnındaki bebeğe büyük zarar veriyor. Doğumdan sonra bebeklerde ani yaşam kaybı, zihinsel ve bedensel gelişim bozuklukları, ileride astım, KOAH ve kan kanseri, beyin tümörü riskleri artıyor. Düşük, erken doğum, ölü doğum, dış gebelik ve düşük doğum tartısı riskleri de çok yüksek. Hamile kadının yanında babanın sigara içmesi bile bebekte düşük doğum tartısı ve ileride beyin tümörü riskini artırıyor.

Gençlerin sigara kullanması zihinsel ve fiziksel gelişimlerini olumsuz etkilediği gibi solunum yolu enfeksiyon riskini artırıyor. Astımı olan gençlerde akut ataklara sebep olabiliyor. Bunun yanı sıra gençlerde sigara kullanımı infertilite (kısırlık) ye de yol açabiliyor. Kadınlarda yumurtlamayı olumsuz etkilediği gibi erkeklerde iktidarsızlığa ve sperm sayısında azalmaya yol açabiliyor.

Birçok kanser riskini artırıyor!

Akciğer kanseri dışında çok sayıda kanserin sigara ve tütün ürünü kullanımı ile ilişkisi bulunuyor. Bunlar arasında gırtlak kanseri, yutak ve ağız içi kanserleri, yemek borusu-mide-bağırsak kanserleri, mesane (idrar torbası) kanseri, pankreas kanseri, kadınlarda meme ve rahim kanseri var. Sigara kullananlarda gırtlak kanseri riskinin çok yüksek olması yanı sıra ses tellerinde bozulma ve nodül gelişimi de yaygın olup ses kısıklığına yol açabiliyor.

Akciğer fibrozisi ve solunum yolu enfeksiyonları sık görülebiliyor

Halk arasında akciğer katılaşması olarak bilinen akciğer fibrozisinin en önemli nedenleri arasında sigara ve tütün ürünleri var. Solunum yolu enfeksiyonları da sigara içenlerde çok sık olarak ortaya çıktığı gibi iyileşmesi de uzun sürüyor.

Sigara içenlerin karşılaşabilecekleri ağız ve diş sağlığı sorunları da oldukça fazla. Diş etinde çekilme, diş çürükleri, dişlerde plak oluşması, yapılan implantların başarısız olması çok yaygındır. Sigaranın tükürük salgısını azaltmasıyla oluşan ağız kuruluğu ve nikotinin ağız boşluğuna yerleşmesi; ağızda ve nefeste kötü kokuya neden olabiliyor. Sigara tat ve koku alma duyularını da baskılayabiliyor. Bırakıldıktan sonra ilk olarak tat ve koku duygusu geri kazanılıyor.

Sigara kullanan kişilerin herhangi bir operasyon geçirmeleri halinde operasyon riskini de artıyor. Özellikle baş, boyun, göğüs ve üst karın operasyonlarından sonra yüksek oranda komplikasyonlar ortaya çıkabiliyor. Sigara içenlerde yara iyileşmesinde de gecikme olabiliyor. Ayrıca onkoloji hastalarında da kanser tedavisinin yan etkilerini arttırdığı gibi ilaçların etkinliğini de azaltabiliyor.

Bıraktıktan sonra tek bir nefes bile tekrar başlatabiliyor!

Sigara bırakıldıktan sonra asla bir nefes bile çekilmemesi gerekiyor. Sigara kullananlarda beyinde oluşan nikotin reseptörleri ömür boyu varlıklarını sürdürüyor. Bu nedenle sigarayı bırakan bir kişi 10 yıl sonra bile 1 adet sigara içtiğinde; nikotin reseptörleri hızla uyanıp eskisinden de daha hızlı çoğalıyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir