Türkiye’de meme kanseri vakaları son 25 yılda katlanarak arttı

Her 5 meme kanseri hastasından biri 40 yaşın altında

Uzmanlar; akıllı, hedefe yönelik ilaçlar ve immünoterapi ile meme kanseri hastalarının yaşam süresini ve kalitesini artırmanın mümkün olduğunu söylüyor. İzmir Tınaztepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı, Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. İbrahim Petekkaya, meme kanserinin tedavisindeki yenilikler hakkında bilgi verdi:

Doç. Dr. İbrahim Petekkaya

Meme kanseri belirtileri arasında en sık rastlanılan bulgu m kitledir. Bu kitlelerin büyük bir kısmı iyi huylu tümörlerdir. Bununla birlikte, bir kitle ele geldiğinde, mutlaka araştırılmalıdır. Kitleler, solid olarak tanımlanan içi farklı bir doku ile dolu oluşumlardır. Kansere emin hazırlayan durumlar arasında ileri yaş, kalıtsal geçiş, geç menopoz yaşı, cinsiyet, hareketsiz yaşam tarzı ve yanlış beslenme gibi faktörler bulunmaktadır. Olumlu yönde yaşam tarzı değişiklikleri, kilo verme, sigara ve alkol kullanmama ile tüm meme kanserlerinin yüzde 30’u önlenebilir.

En genç hasta 17 yaşında

Meme kanseri, tedavileri birbirinden farklılıklar arz eden alt türlere sahip bir hastalık grubudur. Doğru tedavi için hangi meme kanseri çeşidi ile karşı karşıya olunduğu bilinmelidir. Gelişmiş ülkelerde alınan önlemlerle sıklığının azaldığı görülürken, Türkiye’de son 25 yılda 3 katına yakın bir oranda arttığına dikkat çekilmelidir. Her yıl yaklaşık 25 bin kadına meme kanseri tanısı konan ülkemize dair bir diğer gerçek de batılı ülkelere görülme yaşının daha düşük olmasıdır. Türkiye’deki her 5 meme kanseri hastasından biri 40 yaşın altında, en genç hasta ise 17 yaşındadır. 50 yaş altı meme kanseri oranı ülkemizde yüzde 50’ye yakın oranlar göstermektedir. Amerika’da ise tanı alan hastaların yüzde 25’i 50 yaşın altında, yüzde 5’ten az bir oranda ise 40 yaş altında görünmektedir. 

Metastatik meme kanseri nedir?

Kanser hücreleri akciğer, karaciğer, kemik gibi organlarda kendisini gösterir. Kanserin yayılım derecesi yani evresi, uygulanacak tedavilerin başarısı hakkında bilgi vermektedir.  Hastaya kanserin yaygınlığının saptanması amacı ile PET-BT, USG, MRI, Tomografi gibi görüntüleme yöntemleri yapılır. Bu görüntüleme yöntemleri ile kanserin, farklı bir organa sıçradığı tespit edilirse, bu duruma 4’üncü evre yani metastatik meme kanseri denir. Ayrıca erken evre tanı almış ve tedavi edilmiş bir hasta tedaviden sonra tekrar hastalığa yakalanabilir.

Doğru tedavi için çeşidi bilinmeli

Meme kanserinde kemoterapi, ameliyat öncesi tümörü küçültme amaçlı, ameliyat sonrası hastalığın yineleme riskini azaltma amaçlı ya da ileri evre hastalıkta yaşam sürelerini veya yaşam kalitesini artırma amaçlı uygulanmaktadır. Bu grup hastalarda, kemoterapi ve hormonal tedaviler tek başlarına yetersiz kalabilir. Bu uyarıcıları susturmaya yönelik geliştirilen akıllı ilaçlar, kemoterapi ve hormonal tedavinin etkisini artırmaktadır.

Meme kanseri hücrelerinde Her2 reseptör dediğimiz hücreye büyüme uyarısı veren mekanizmalar için geliştirilen akıllı ilaçlar kullanılır. Dünyada ve ülkemizde kullanılmakta olan bu grup ilaçları özellikle ileri evre meme kanseri hastalarda kullanabiliyoruz. 15 yıl öncesine kadar klasik kemoterapi ilaçları ve hormonal tedavi dışında meme kanserli hastalarımız için başka bir tedavi seçeneği yokken günümüzde yeni ve daha etkin kemoterapi ilaçları, hedefe yönelik ilaçlar (akıllı ilaçlar), yeni hormonal tedavi ilaçları ve bu ilaçların birlikte kullanımının getirdiği başarılar son derece yüz güldürücüdür.

Artan tedavi seçenekleri, cerrahi öncesi ve sonrası, ileri evre hastalığın tedavilerinde başarılı sonuçları beraberinde getirmiştir. Tümörlerin, bağışıklık sisteminin gözetiminden çeşitli mekanizmaları kullanarak nasıl kaçtığı bulunmuştur ve bu mekanizmalar üzerine etkili ilaçlara immünoterapiler denilmektedir. Bu ilaçlar, kanser hücrelerini direk öldürmek veya hedef almak yerine, hastanın bağışıklık sistemini destekleyerek, bağışıklık sisteminin görevini yerine getirmesini sağlamaya çalışmaktadır.

Onkoloji alanında rehabilitasyon programları çok önemli

Tanısı konan ve cerrahi müdahale ile meme dokusunun bir kısmını veya tamamını yitiren hastalar rutin psikolojik rehabilitasyon, fiziksel rehabilitasyon programlarına (omuz kısıtlılığı ve lenf ödem tedavisinde masaj) alınmalıdır. Tedavileri tamamlanmış veya tedavi süresince arzu eden hastalar, cinsel rehabilitasyon programlarına dahil edilmeli bu konuda eşleri ile birlikte değerlendirilmelidir.

Hastalar, kendilerini enfeksiyondan koruma seçeneklerini tartışmak için onkologları ve sağlık ekipleriyle konuşarak tavsiye almalıdır. Var olan kemoterapi seçenekleri evde kemoterapi haplarına çevirilebilmektedir. Tabii bu maalesef her hasta için uygun bir seçenek değildir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir