- Lierac ‘Premium Serisi’ hücresel yaşlanma karşıtı bakım sunuyor - 19 Eylül 2024
- Netflix’ten Anadolu’nun genç yeteneklerine destek! - 18 Eylül 2024
- Gelenekselleşen Watsons Gençlik Festivali’ne geri sayım başladı - 18 Eylül 2024
Burun neden kanar?
Yaz aylarının en sıcak günlerini yaşadığımız şu günlerde birçok ebeveyn çocuklarının burun kanamalarından şikayet ediyor. Endişe ve korkuya neden olan bu durum, birçok sebebe bağlı ortaya çıkabiliyor.
Avrasya Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, konuyla ilgili bilinmesi ailelere bilgi verdi:
Ön burun kanamaları burun boşluğunun hemen girişinde, orta hatta kılcal damarlar mukoza örtüsünün içinde özel bir bölgede toplanır. Çocuklarda en sık görülen burun kanamaları bu bölgeye aittir. Çoğu kanama, buradaki kılcal bir damarın çatlaması nedeniyle tek taraflıdır. Kanama kısa süreli ve azdır. Olası burun kanamalarının nedenleri aşağıdaki gibidir;
- Burna alınan darbe
- Burun kırıkları
- Yüz ve kafatası kırıkları
- Burun karıştırma
- Üst solunum yolu enfeksiyonları
İlk yardım çok önemli
Burun kanamalarında ilk yapılması gereken sakin olmaktır. Baş hafif öne eğik ve iki parmakla iki burun kanadı bastırılır. Üç-dört dakika sonra burun lavaboda soğuk su kullanılarak hafif sümkürmeyle temizlenir. Burun içinde oluşan pıhtılar çıkartılır. Tekrar buruna baskı uygulayarak tutulur ve kanama devam ediyorsa doktora başvurulur.
Hastalık habercisi mi?
Çocuklarda arka burun kanadında ciddi kanamalar da meydana gelir. Dolayısıyla yaşanan her kanamanın basit olduğu kanaatine varılmamalıdır. Bazıları kontrol edilmesi zor ve ciddidir. Kafa travmaları ile yüz yaralanmaları dışında aslında sıklıkla orta ve ileri yaştakilerde, tansiyon sorunları olanlarda görülebilir. Burnumuzun içinde arka üst bölgelerden kaynaklandıkları için burun ön tarafına uygulanan parmak basısı burada kanamayı durdurmaz. Ağız ve boğaza doğru kanama devam eder. Bu bölgenin kanamaları mutlaka bir KBB uzmanının müdahalesini gerektirir.
Sık ortaya çıkan kanamalar tedavi edilebilir
Basit kılcal damar kanamaları için çok fazla test yapılmasına gerek yoktur. Aşırı kanamalarda ise kanama ve pıhtılaşma faktörleri için kan sayımı yeterlidir. Burun içi muayenesi en iyi yöntemdir. Kan testleri dışında radyolojik tetkikler de yapılabilir, özellikle hastanın travma hikayesi varsa sistemik bir hastalık araştırılır.
Tedavi edilmesi gereken burun kanamalarında en sık tercih edilen yöntem burun damarlarının yakılmasıdır. Bu yöntemde öncelikle parmakla burunda basınç oluşturularak, iki kanattan kanama kontrol edilir. Kılcal damar kanamalarında gümüş nitrat çubuğu ile burun damarlarını yakma yeterli olur. Bazen kanama kontrolü için burun içi tamponlar kullanılabilir. Bu tamponlar, artık can yakmayan ve aynı zamanda nefes alınabilen yumuşak süngerimsi yapıdadır.
Yakma olayı birkaç dakikada biter. Tamponlar 2-3 gün, ileri ve ciddi durumlarda 7 güne kadar tutulabilir. Bu vakalarda tedavi mutlaka antibiyotik ile desteklenmelidir. Hastaya sümkürmekten ve buruna basınç uygulamaktan kaçınması önerilir.