- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
Sinsi rahatsızlıklar sessizce ilerliyor
Erken dönemde belirtil vermeden ilerleyen ve genellikle 50’li yaşlardan sonra aniden hayatımıza girebilen, hastalıkların hangileri olduğunu biliyor musunuz? Sorunun cevabını, Hastane Derindere’den
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu’ndan aldık.
Kalp krizi
50 yaş üzerinde en sık görülen sağlık problemlerinin başında gelir. En çok karşılaşılan bulgular göğüs sırt, omuz, boyun ağrısı ve nefes darlığıdır. Ayrıca ani gelişen terleme, baş dönmesi de belirtiler arasında yer alabilir. Sağlıklı bir kilodaysanız, sigaradan uzak duruyor ve düzenli egzersiz yapıyorsanız kalp krizi yaşama riskinizi azaltabilirsiniz.
İnme
Kan, beynin gereken bölümlerine ulaşamadığında, hücreler ölmeye başlar. Yüz, kol ya da bacaklarınızda ani bir zayıflık ya da uyuşukluk varsa, ellerinizi kontrol edemiyorsanız, kafanız karıştıysa ve konuşurken sorun yaşıyorsanız hemen yardım alın. Tansiyonunuzu kontrol altında tutarsanız, düşük kolesterollü bir diyetle beslenmeyi tercih ederseniz, stresinizi yönetirseniz, sigarayı bırakıp düzenli egzersiz yapmaya başlarsanız inme riskini düşürebilirsiniz.
Anevrizma
Beyin damarlarının duvarı zayıflar ve dışarıya çıkıntı yaptığında bir anevrizma gelişir. Bu durum, ciddi iç kanamalara ya da felce neden olabilir. Belirtiler şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, kontrolsüz terleme ve hızlı kalp atışıdır.
Akut pankreatit
Pankreasın iltihaplanması, enzimlerin ve hormonların insülin gibi sindirime karışmasına yol açar. Ciddi mide ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ateşe yol açarak hayati tehlike oluşturabilir. Bu belirtilere sahipseniz derhal tıbbi yardım isteyin. Akut pankreatit, ayrıca yoğun alkol kullanımı, yüksek seviyede kalsiyum ve trigliserid değerleri nedeniyle de görülebilir.
Baş dönmesi
İç kulağınızda dengenizi kontrol etmenize yardımcı olan küçük kristaller hareket ederse, vertigo problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Doktorunuz, bu kristalleri yerine geri getiren bir dizi manevrayla sizi tedavi edebilir.
Retina dekolmanı
Retinanız, gözünüzün ışığa duyarlı katmandır ve beyninize gördüklerini söyler. Gözünüzün dış duvarından çekilirse, yüzen lekeler veya ışık flaşları görebilirsiniz. Hatta kalıcı kayıp gerçekleşebilir.
Böbrek taşı
Böbrek taşları böbreklerinizdeki kalsiyumdan oluşan sert kümelerdir. Çoğu zaman zararsız bir şekilde vücudunuz bunları dışarı ancak daha büyük olanlar aşırı derecede ağrıya yol açarak kanama veya enfeksiyonlara sebebiyet verir. Erkeklerde kadınlara göre daha yaygın görülen bu problemden her gün bol miktarda sıvı içerek korunabilirsiniz.
Zatürre
Pnömokok pnömoni olarak adlandırılan bu durum, hayati tehlike oluşturabilir. Yaşla birlikte bağışıklık sistemi zayıfladığı için yaşlı insanlarda görülme sıklığı daha yüksektir. Korunmak için düzenli olarak aşı yaptırabilirsiniz.
Kemik kırıkları
Her yaşta görülebilecek kemik kırıkları özellikle menopoz döneminde yaşanan kemik kayıplarıyla birlikte daha sıktır. Kalsiyum ve D vitamini desteği yardımcı olabilir.
Omurilik daralması
Sırtınız veya boynunuzda ağrı, uyuşma veya kramplara neden olan sinirler sıkışabilir. Daralmanın ölçüsüne göre medikal ve fizik tedavi veya ileri durumlarda ameliyat önerilebilir.
Gut
Genellikle ayak başparmağında olmak üzere, tüm eklemlerde ani ağrı ve şişlikle ortaya çıkar. Vücudunuzdaki ürik asit birikiminin neden olduğu artrit formudur. Yüksek tansiyon için belirli ilaçları kullananlar, kırmızı et ve kabuklu deniz hayvanları tüketenler ve günde iki kadehten fazla alkol alanlar yüksek risk altındadır.
Pulmoner embolizm
Bir pıhtının akciğerlerinizden birinde, bir kan damarına sıkışması durumudur. Ani gelişen göğüs ağrısı, nefes darlığı ve baş dönmesi söz konusuysa hemen hekime başvurun. Ayrıca kanlı öksürük, bacak ağrısı veya mavimsi görünen cildiniz de olabilir.