- Yeni yıl teması: Sıcacık ve Rahat Bir Yıla Gülümse - 20 Aralık 2024
- Vakkorama ile yeni yıla eğlenceli ve renkli bir dokunuş - 20 Aralık 2024
- Flormar Zodiac Signs Oje serisi ile burcunu belirle - 20 Aralık 2024
Hastaların yaşam kalitelerini artıran farklı uygulamalar var
Multiple Skleroz (MS) dünyada yaklaşık 3.5 milyon, Türkiye’de ise 80 bin kişiyi etkilemektedir. Hastaların Covid-19 pandemisi döneminde ve sonrasında yaşam kalitelerini devamlı kılmak ve tedavilerini aksatmamaları gerekiyor. Bu gerçekten yola çıkan Karadeniz MS Derneği, ‘MS Hastalarına Online Rehabilitasyon Projesi’ni hayata geçirdi.
Proje; MS hastalarının hastaneye gitmeden elektronik platformda nörorehabilitasyon uygulamalarından yararlanabilmelerini amaçlıyor. ‘Multipl Skleroz Hastalarına Yönelik Nörorehabilitasyon Uygulamaları’ başlıklı bu programa http://www.msnrhb.com/ adresinden ulaşılabiliyor.
Platformda; egzersiz videoları ve dokümanları, hasta yaşam hikayeleri yer alıyor. Aynı zamanda hastaların sorularına yanıt veriliyor. Hastalar, hem kendilerine uygun nörorehabilitasyon uygulamalarını seçebiliyor, hem de kişisel gelişimlerini uzman akademisyenlerin desteğiyle takip edebiliyor.
Fizyoterapi programları ve bilişsel rehabilitasyon çalışmaları
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı ve Karadeniz MS Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Özellikle genç erişkin yaş grubunda görülen nörolojik bir hastalıktır. Görme kaybı, yorgunluk, dengesizlik, güçsüzlük, idrar problemi ve bilişsel fonksiyonlarda etkilenme görülmektedir. Bu tablolar hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir. Her hastanın hastalık seyri kendine özgü olup uygulanacak tedaviler de o buna göre belirlenmektedir. Hastane ve kliniklerde geçirilen sürenin kısıtlı olması, pandemi süreci, ulaşım problemi, engellilik gibi nedenlerle hastalar zorluklar yaşayabilmektedir. Proje ile hastaların hastaneye gelmeden elektronik platformda nörorehabilitasyon uygulamalarından yararlanabilmesini amaçlanmaktadır.”
Projenin teknik altyapısını gerçekleştiren Adapha Yapay Zeka ARGE ve Yazılım Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Sema Gül Türk ise “Düzenli egzersizin bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilediği kanıtlanmıştır. Bu projeyle MS hastalarının evlerinde ekran karşısına geçerek; kendilerine uygun egzersizi düzenli bir şekilde yapmasını sağlamayı hedefliyoruz. Program sayesinde kronik hastaları evden takip edebiliyoruz. Böylece gerekli yönlendirmeleri yapabiliyoruz” şeklinde konuştu.