- D&R’dan yeni yıla özel: Burçlara göre hediye rehberi - 24 Aralık 2024
- Yeni yılı renkli bir panayırla karşılıyor - 24 Aralık 2024
- Aşkın, şansın ve ışıltının zamanı! - 24 Aralık 2024
Cildi her zaman nemli tutmaya özen gösterin
Egzama yaygın bir cilt rahatsızlığıdır ve soğuk havalar şikayetleri artırabilmektedir. Egzama alevlenmeleri, havanın normalden daha kuru olması nedeniyle kış aylarında daha sık görülmektedir.
Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, egzamadan korunma yolları ile ilgili bilgiler verdi:
Egzama nedir?
Egzama veya atopik dermatit, cildin üst kısmında kuru, pullu ve kaşıntılı döküntülere neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. O kadar kaşıntılı olabilir ki, uyutmayabilir. Genellikle çocuklarda teşhis edilmektedir, ancak yetişkinlerde de ilk kez ortaya çıkabilir.
Belirtileri nelerdir?
- Özellikle geceleri şiddetli kaşıntı
- Ciltte kuruluk
- Ciltte kırmızı ile kahverengimsi gri olan kuru, pullu döküntüler. Bebeklerde yüz, boyun ve kulak arkalarında, kol ve bacak dış kısımlarında egzama görülürken daha büyüklerde özellikle eklem yerlerine olur. yetişkinlerde ellerde belirginleşir.
- Bazen sıvı sızdıran döküntüler
- Kalın, çatlamış, kuru ve pullu cilt
Neden kışın daha da kötüleşir?
Egzama alevlenmelerinin kışın daha sık meydana geldiğini veya daha da kötüleştiğini görebilirsiniz. Kuru hava, iç mekan ısıtma sistemleriyle birleştiğinde cildinizi kurutabilmektedir. Cilt kendi kendine nemli kalamadığı için egzama alevlenmektedir. Alevlenmeler ayrıca çok fazla giysi giymek, sıcak banyo yapmak veya çok fazla yatak örtüsü kullanmaktan da kaynaklanabilmektedir. Bunların hepsi soğuk kış aylarında yapmanız daha muhtemel olan şeylerdir. Bu sebeplerden dolayı egzama alevlenmeleri kışın artış göstermektedir.
Mantarlar egzamayı tetikleyebilir
Özellikle büyük yaştaki egzama hastalığında cildin normal florasında bulunan Malassezia adlı mikrop alerjen haline gelebiliyor. Alerjen haline gelmesinde terin önemi büyüktür. Alerjen mantar mikrobu, egzamayı daha da alevlendirebilir. Bu nedenle özellikle düzelmeyen egzamalarda soğuk havaların etkisi yanında cilt mantarın alerjen haline gelmesinin katkısı da araştırılmalıdır. Bunun için alerji uzmanları moleküler alerji testi ile cildin mantar mikrobunun alerjen halin gelip gelmediğini araştırabilir.
Dezenfektanlar el egzamasına yol açabilir
Egzamanın yaygın tetikleyicilerinden biri de kimyasal maddelerdir. Pandemi nedeniyle el dezenfaktanlarının sık kullanımı, özellikle ellerde egzama alevlenmelerine yol açabilmektedir. Egzamada cildin nemini korumak gerekir. Alkollü dezenfektanların cildi kurutucu özelliği vardır. Bu nedenle dezenfektan kullandıktan sonra cildi nemlendirmek faydalı olacaktır.
Ani sıcaklık değişikliklerinden kaçının
Egzama alevlenmeleri yaz aylarında ve kış aylarında sık görülmektedir. Cilt sıcaklıkta büyük değişiklikler yaşadığında kurumaya ve kaşıntılı hissetmeye başlar. Dışarıdaki soğuk havadan içerideki sıcak ve kuru havaya geçiş; cildin kurumasına ve çatlamasına neden olabilmektedir. Cildinizin soğumasını önlemek için dışarıdayken eldiven, eşarp ve şapka giyin.
Sık sık nemlendirin
Nemlendirme, egzama için cilt bakımının önemli bir parçasıdır ve bu özellikle kış aylarında daha büyük bir önem kazanır. Cildinizi soğuk ve kuru kış havasından korumak için her zaman yanınızda nemlendirici bulundurun ve günde birkaç kez bol miktarda uygulayın.
Hafif cilt bakım ürünleri kullanın
Kışın değişen sıcaklıklarında cilt daha hassastır. Bu nedenle kullandığınız cilt bakım ürünlerinin hassas cildinizde tahrişe yol açmadığından emin olun. Sabunlar ve deterjanlar, cildi tahriş eden sert kimyasallar veya kokular içerebilmektedir. Tahrişi azaltmak için doğal veya kokusuz cilt bakım ürünlerine geçin.
Pamuklu kıyafetler tercih edin
Yün, naylon gibi bazı lifler cildi tahriş edip, egzamaya neden olabilmektedir. Ayrıca aşırı ısınmaya neden olabilirler ve bu da alevlenmelere yol açar. Bu ürünlerden mümkün olduğunca uzak durun. Pamuk gibi nefes alabilen malzemeler giyinin ve çok fazla katman giymekten kaçının.
Sıcak banyo yapmayın
Isı cildinizin kurumasına neden olabileceğinden, kışın çok sıcak banyo yapmaktan kaçınmalısınız. Bunun yerine ılık su kullanın ve duş ürünlerinizin de sert kimyasal içermediğinden emin olun. Banyo ve duştan sonra cildinizi havlu ile sert bir şekilde kurulamayın. Cildiniz tam kurumadan da nemlendirici sürün.
Bol su için
Günde en az sekiz bardak su için. Bu cildinizi nemlendirmeye yardımcı olacaktır.