Hipertansiyonun reçetesi fiziksel aktivite ve egzersiz

Hipertansiyon tedavisinde egzersizin yeri

Araştırmalar; orta ya da yüksek yoğunlukta egzersiz yapan bireylerde, kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranlarının yüzde 15 daha az olduğunu gösteriyor. Bu hastalara en az 30 dakika süreyle; haftada 5-7 gün arasında orta yoğunlukta dinamik aerobik egzersizler öneriliyor.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloji bölümünden, Dr. Ört. Üyesi Mert Sarılar ‘Hipertansiyon hastalarında egzersizin önemi’ hakkında bilgiler verdi:

Hipertansiyon, kalp damar hastalığı gelişimi için önemli risk faktörleri arasında yer almaktadır. 2015 yılında yapılan bir araştırmada, dünyada yaklaşık 1.13 milyar insanın hipertansiyon hastası olduğu düşünülmektedir. Bu sayının 2025 yılında 1.5 milyara çıkması beklenmektedir. Hipertansiyon tanım olarak sistolik kan basıncının 140 mmHg ve üzerinde ya da diyastolik kan basıncının 90 mmHg ve üzerinde olmasıdır.

Hipertansiyon tedavisi yaşam tarzı değişikliği ve ilaç tedavisi olmak üzere iki temel bileşeni içermektedir. Yaşam tarzı değişikliği ve egzersizin yanı sıra ilaç tedavisine ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılan çalışmalarda sistolik kan basıncında 10 mmHg’ dan fazla, diyastolik kan basıncında 5 mmHg’ dan fazla düşüş sağlanması ile ölüm riskinin yüzde 10-15 oranında azaldığı gösterilmiştir.

Yaşam tarzı değişiklikleri diyetten tuzun kısıtlanması; sigara ve alkolün bırakılması; Akdeniz tipi diyet ile beslenme; haftada en az 5-7 gün 1 saat tempolu yürüyüş ve kilo kontrolü şeklindedir.

Egzersiz ile birlikte ilk olarak sistolik kan basıncında ani bir yükselme meydana gelir. Sonrasında hızlı bir düşüş ile kan basıncı normal seviyelerine döner. Düzenli aerobik egzersizin hipertansiyondan korunmada ve hipertansiyon tedavisinde faydalı olduğu gösterilmiştir. Hatta bu sayede kardiyovasküler riski azaltmaktadır.

Egzersiz türleri 3 kategoride gruplandırılıyor

Aerobik egzersizler büyük kas gruplarının katılım gösterdiği dayanıklılık egzersizleridir. Yürüme, koşma, bisiklete binme, yüzme gibi oksijen tüketimini artıran egzersiz türleri aerobik egzersizlerdir. Direnç egzersizleri, kas kuvvetini ve dayanıklılığını artırmak için yapılmaktadır. Statik germe egzersizleri ise kas grubunun gerilmesini sağlayacak şekilde vücudu belli pozisyona getirilerek yapılmaktadır.

Aerobik dayanıklılık egzersizleri istirahat sistolik kan basıncında 3.5 mmHg; diyastolik kan basıncında 2.5 mmHg düşüş sağlar. Dinamik direnç egzersizleri sistolik kan basıncında 1.8 mmHg; diyastolik kan basıncında 3.2 mmHg düşüş izlenir. Statik germe egzersizlerinde ise sistolik kan basıncında 10.9 mmHg düşüş; diyastolik kan basıncında ise 6.2 mmHg düşüş olduğu gösterilmiş.

Egzersizin yoğunluğu ve süresi de önemli

Egzersiz tipinden farklı olarak egzersiz yoğunluğu da kan basıncı ve kalp sağlığı üzerinde farklılıklar göstermektedir. Örneğin düşük yoğunlukta ve kısa süreli yapılan egzersizler; orta ya da yüksek yoğunlukla yapılan egzersizlere göre kan basıncını daha az düşürmektedir. Orta ya da yüksek yoğunlukta egzersiz yapan bireyler kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranları yüzde 15 daha düşük bulunmuştur.

Egzersizin kan basıncı ve kalp sağlığı üzerine olan olumlu etkisi birçok bilimsel çalışma ile gösterilmiş olup; hipertansiyonu olsun ya da olmasın tüm hastalara düzenli egzersiz önerilmektedir. Ancak özellikle egzersiz ve yaşam tarzı değişikliği ile etin kan basıncı kontrolü sağlanamayan hastalarda uzun süreli ilaç tedavisi ve ilgili uzman hekim muayenesi şarttır.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir