Çocuğunuzun Vücudundaki Morlukları Dikkate Alın!

2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası

Çocuklarda görülen morluklar, bazen basit bir darbeye bağlı olsa da ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilmekte. Bu nedenle, “Sadece çocuğum bir yere çarptı, geçer” şeklinde düşünmek yerine dikkatli olmak önemli. Ancak her morluk endişe kaynağı olmamalıdır!

Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Tülin Tiraje Celkan, ailelere şu bilgileri verdi:

Morlukların sayısını ve büyüklüğünü izlemek önemli

Çocuklar aktifse ve sürekli hareket halindeyse, dizlerinde morarmaların olması yaygın bir durumdur. Ancak çocuğun vücudunun farklı bölgelerinde morluklar varsa, hafif darbelerle bile büyük morluklar oluşuyorsa, bu bir kan hastalığının habercisi olabilmektedir.

Ayrıntılı bir muayene gerekmekte!

Vücudumuz, kanamanın önlenmesine yardımcı olan bir sistemle donatılmıştır. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan damar duvarı, trombositler (kan pulcukları) ve pıhtılaşma faktörleri gibi bileşenlerle korunmaktadır. Bu bileşenlerin işleyişi bozulursa veya sayıları azalırsa, morluklar ortaya çıkabilmektedir. İyi bir öykü, dikkatli fizik muayene ve temel testlerle teşhis koyulabilmektedir.

Tanı, genellikle tam kan sayımı ve mikroskobik inceleme ile tanı konmakta ancak bazen daha fazla test gerekebilmektedir.

Morluklar, trombosit sayısındaki veya fonksiyonundaki bozukluklar, pıhtılaşma faktörlerindeki eksiklikler veya kemik iliği tutan tümör hastalıklarının habercisi olabilir. Bununla birlikte, tek başına bir morluk lösemi anlamına gelmez. Lösemi tanısı, diğer semptomlarla birlikte düşünülmelidir.

Aynı zamanda kilo kaybı, vücutta bezeler, diş eti şişkinliği, eklem ağrıları, ateş ve tekrarlayan enfeksiyonlar gibi diğer semptomlarla da ilişkilendirilir. Bu nedenle, endişe veren bir dizi semptom ve morlukların bir arada görülmesi durumunda mutlaka bir doktora başvurmak gereklidir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir