- Her yaşta sağlıklı bir beyin mümkün mü? - 22 Temmuz 2025
- Pandora’dan eşsiz bir parça: Efes’e özel sallantalı charm - 21 Temmuz 2025
- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon sayısında korkutan rakamlar! - 21 Temmuz 2025
Cinsel yolla bir günde kaç tane enfeksiyon bulaşıyor?
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, cinsel yolla bulaşan hastalıklar dünya genelinde alarm verici boyutlara ulaştı. Uzmanlar, hiçbir belirti göstermeden ilerleyen hastalıkların partnerlerde kısırlıktan kansere kadar ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurguluyor.
Durex’in Global Cinsellik Araştırması; toplumda prezervatifin sadece gebelikten korunma aracı olarak görüldüğünü ortaya koyuyor. Bu nedenle cinsel yolla bulaşan hastalıkların yayılımı da artıyor.
Şüphe, düzenli kontrol, doğru önlemler almak ve en önemlisi cinselliği konuşmanın önemini vurgulayan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı, cinsel yolla bulaşan hastalıkların gölgesinde büyüyen bu sessiz salgına #SıcağıSıcağına dikkat çekiyor.
Kimsenin konuşmadığı bir tehlike
Eskiçorapçı, büyüdüğümüz coğrafyada, erkekliğin gücünü cinsellikten aldığına ve bu konunun tabu olarak görüldüğünün altını çiziyor. Cinsel enfeksiyonlara dair yaşanan sessiz salgının coğrafyanın ötesine geçtiğini ve tüm dünyayı etkisi altına aldığını söylüyor: “Coğrafya kader mi, evet. Cinsellik ve cinsiyet meselelerinde coğrafya biraz kader. Ama konu daha ciddi boyutlarda. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her gün cinsel olarak aktif olan (15-49 yaş aralığı) bireyler, 1 milyondan fazla cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyona yakalanıyor. Bu yılda yaklaşık 400 milyon bulaş demek! Bu hastalıkların bel soğukluğu, klamidya gibi bir kısmı tamamen tedavi ediliyor. HIV yani AIDS gibi bazıları tamamen tedavi edilemiyor. Sadece kontrol altında tutulabiliyor.”
Yıllar sonra yeniden frengi
Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı, “Son yıllarda frengi konusunda hayret verici bir yükseliş söz konusu. Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada son 10 yılda 7-8 kat artış var. Frengi, sinsice iç organlara doğru ilerleyerek hiçbir semptom yaratmadan aylar hatta yıllar sonra onarılması güç hasarlar bırakıyor. Çok daha ciddi sonuçlara yol açabilen HPV, HIV ve Hepatit gibi virüslerin yayılımı da oldukça yüksek. Bu hastalıklardan Hepatit ve HPV için aşı mevcutken, HIV yani AIDS için halen koruyucu bir aşı bulunmuyor. Türkiye’de AIDS vakaları artış gösterirken, dünya genelinde ise yıllık vaka sayısı 200 milyonun üzerinde seyrediyor” şeklinde ifade ediyor.
Türkiye’de en sık karşılaşılan cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında, bel soğukluğunun farklı türleri yer alıyor. Klamidya ve Mikoplazma gibi yeni versiyonlarının yanı sıra, klasik Gonore bel soğukluğu da yaygın. HSV olarak bilinen genital uçuk da oldukça sık görülüyor. HSV, Amerika’da ve Türkiye’de en sık rastlanan ikinci cinsel yolla bulaşan enfeksiyon.
Korunmada en etkili yöntemlerden biri
Prof. Dr. Eskiçorapçı, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın en temel ve etkili yönteminin prezervatif olduğunu söyledi. Eskiçorapçı, Dünya Sağlık Örgütü de bunu öneriyor. Çok basit ve etkili bir yöntem. Enfeksiyonların yaklaşık %90’ının bulaşmasını engelliyor. Bu nedenle cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma yöntemi olarak ilk sırada geliyor” dedi.
10 kişiden 2’si enfeksiyon için kullanıyor
Durex’in Global Cinsellik Araştırması, dünya genelinde prezervatif kullanımına ilişkin tabloyu gözler önüne seriyor. Araştırmaya katılanların %46’sı güvenilir bir partnerle prezervatif kullanımının gereksiz olduğunu düşünüyor. Bu oran globalde sadece %21. Prezervatif kullananların %58’i gebelikten korunmak için tercih ediyor. Yüzde 11’i ise cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak amacıyla…
‘Sevgi, önce korumaktan geçer’
Eskiçorapçı, toplumda prezervatifin sadece doğum kontrol yöntemi olarak görülmesinin büyük bir yanılgı olduğunu belirtti. Ve ekledi: “Maalesef insanların neredeyse %50’den fazlası prezervatifin cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan koruduğunun farkında değil. Sanki sadece istenmeyen gebelikleri önlemek için kullanılan bir korunma yöntemiymiş gibi algılanıyor. Bu çok yanlış. Asıl önemli nokta; sizin farkında olmadan taşıyıcı olabileceğiniz hastalıkları partnerinize bulaştırmanızı önlemesi. Hatta çocuk sahibi olmayı planladığınızda bile bu çok kritik. Çünkü fark etmeden partnerinize bulaştırdığınız bir hastalık çocuğunuza da geçebilir. Bu da konjenital anomaliler, düşükler, erken doğumlar ve bazı göz hastalıklarına yol açabilir. Yani sadece partnerinizi değil, çocuğunuzu da koruyorsunuz. Bu konudaki yaklaşımım, daha çok sevgi odaklı. ”
Prezervatif dünyasındaki yenilikler
Dünya genelinde yeni inovasyonlarla prezervatiflerin daha da konforlu hale geliyor. Prof. Eskiçorapçı, “Evet, başka korunma yöntemleri de var. Fakat hem gebelikten korunmada hem de cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesinde en etkili ve aktif yöntem prezervatif. Üstelik artık kişiye özel durumlardan kaynaklanan uyum sorunlarını azaltan, partnerlerin ilişkideki konforunu artıracak yeni ürünler geliştiriliyor. Bu alandaki gelişmeleri yakından takip etmek lazım” dedi.