- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
Ani ağrının altında neler yatıyor?
Şiddetli ağrılarla kendini gösteren; özellikle diş fırçalama, su içme, gülme ve yüze dokunmayla dayanılmaz bir hale gelen trigeminal nevralji, delirten hastalık olarak da biliniyor. Bu problemi yaşayan kişiler sorunun diş kaynaklı olduğunu düşünerek tüm dişlerini çektirebiliyor!
Memorial Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Yılmaz Niyazi Yazman, ani yüz ağrısını ve tedavi yöntemlerini anlattı:
Trigeminal sinir; yüzdeki hissiyatı sağlar, ısırma ve çiğneme gibi hareketleri mümkün kılar. Trigeminal nevralji hastalığında yüzde ani, şiddetli, kısa süreli ve çok şiddetli, bıçak saplanır ya da şimşek çakar tarzda, saniyeler süren meydana gelir. Genellikle tek taraflıdır ve 40 yaş üzeri kadınlarda daha sık görülür.
Ağrılar 3 bölgede oluşuyor;
- Yanak-elmacık kemiği bölgesi
- Çene bölgesi
- OGöz bölgesi
İntihara bile sürükleyebiliyor
En çok yanak-elmacık ve çene bölgesinde görülen ağrıyı genellikle yüze dokunma, konuşma, yemek yeme, tıraş olma, diş fırçalama, soğuk gibi etkenler başlatır. Ağrı atakları hastalığın başlangıcında seyrekken, zamanla sıklaşır, hasta ilaç tedavisinden daha az fayda görmeye başlar. Geçmeyen şiddetli ağrılarda depresyon ve intihar girişimleri dahi görülebilir.
Gerçek nedeni bilinmiyor
Hastalığın tanısında hastanın öyküsü, nörolojik muayene, EMG ve beyin MR gibi tetkikler kullanılmaktadır. Tüm tetkiklerin normal olması durumunda nedeni bilinmeyen trigeminal nevraljiden söz edilir. Klasik trigeminal nevraljide hastalığın gerçek sebebinin ne olduğu bilinmemektedir. Trigeminal sinirin beyin sapından çıktığı yerde damar basısı ya da trigeminal sinirin beyin sapındaki duyu çekirdeğinde anormallik olduğu düşünülmektedir.
Nevraljiye neden olan bir lezyon saptanırsa tedavi ona yönelik olmalıdır. Tedavide ilk tercih epilepside kullanılan ilaçlardır. İlaç tedavisi ile sonuç alınamayan vakalarda ağrıyan sinir dallarına müdahale edilebilir. Yeterli sonuç alınamazsa ameliyat seçenekleri gündeme gelir.
Trigeminal nevraljinin tedavisinde lokal steroid enjeksiyonu da tercih edilebilir. Enjeksiyonlardan sonra ağrı ya tamamen ortadan kalkmakta ya da rahatça tahammül edilebilir bir seviyeye inmektedir. Lokal steroid enjeksiyonu, seçilmiş hasta gruplarında güvenli bir tedavidir.