- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
Her 10 hastadan sadece 1’i biri KOAH olduğunu biliyor
İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Bilim Komisyonu Üyesi Uzm. Dr. S. Handan Karahan Saper, “Her geçen yıl aşılanan çocuk ve yetişkinlerin sayısı; medyada çıkan aşı karşıtı haberler, köşe yazıları ve kitaplar nedeniyle gittikçe azalıyor. Bu durum, toplum sağlığını ciddi biçimde tehlikeye atıyor” dedi.
Her yıl 20 Kasım’da, tüm dünyada ve Türkiye’de Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) farkındalığını artırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Toplum tarafından bilinmediği için tanısının doğru konması mümkün olamayan KOAH, ilerleyici bir akciğer hastalığı ve tüm dünyadaki ölümlerin üçüncü nedeni. 40 yaş üzeri her 5 kişiden birinde KOAH görülmesine rağmen her 10 hastanın sadece birine tanısı konabiliyor. Bu istatistiklere göre, Türkiye’deki 3-5 milyon KOAH hastasının sadece 500.000’i KOAH tanısıyla izlenmektedir” dedi.
Grip zatürreye ve solunum yetersizliğine neden oluyor
“Hava kirliliği, odun ve tezek kullanımı, sigara içimi, aşırı kilolu olmak, fiziksel aktivitede azalma büyük risk faktörleri” diyen Saper, şöyle devam etti: “KOAH nefes darlığı, balgamlı öksürük, gibi bulgular vermektedir ve kesin tanısı ‘nefes ölçüm testi’yle konmaktadır. Hasta, sigara içiyorsa bırakmalı, sağlıklı beslenmeli, bol hareket etmeli ve aşılarını yaptırmalıdır. KOAH hastaları grip ve zatürre aşılarını mutlaka yaptırmalı çünkü grip solunum yetersizliğine ve zatürreye neden yol açıyor.”
Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gruplara öneriyor
Sağlık Bakanlığı’nın 2016 yılında yayınladığı genelgeyle, özellikle KOAH gibi risk grubundaki hastalara zatürre aşısı ücretsiz olarak aile sağlığı merkezlerinde yapılıyor. Böylece normal bireylere göre zatürre nedeniyle dört kat artmış ölüm riski bulunan hastaları korumak hedefleniyor.
Dünyada her yıl 2-3 milyon insan aşıyla korunabilen hastalıklar nedeniyle hayata veda ediyor. Aşılar özellikle risk gruplarında hem kalıcı sakatlıkları hem de ölümleri önleyebiliyor. Toplumlarda aşılı birey sayısı arttıkça aşılanmamış bireylerin hastalık etkeniyle temas olasılığı ve o hastalığın görülme sıklığı da büyük oranda azalıyor.
Aşı karşıtlığı, aşılanma oranlarını düşürüyor
İSTAHED Bilim Komisyonu Üyesi Uzm. Dr. S. Handan Karahan Saper, her geçen yıl aşılanan çocuk ve yetişkinlerin sayısının medyada çıkan aşı karşıtı haberler, köşe yazıları ve kitaplar nedeniyle gittikçe azaldığını ve bu durumun toplum sağlığını ciddi biçimde tehlikeye attığının altını çizdi:
“Dünya Sağlık Örgütü aşı kararsızlığının yayılması üzerine 2012 yılında Aşı Tereddütleri Grubu kurmuş ve bu alanda yoğun şekilde çalışmalar yapmaya başlamıştır. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı aşı kararsızlığının artması üzerine bir site kurmuş ve bu siteyle doğru ve güvenilir bilgileri paylaşmayı amaçlamıştır. İstanbul Aile Hekimliği Derneği de ‘asinedir.com’ isimli web sitesiyle bu alanda çalışmaya başlamıştır.