Bacaklardaki ağrı, damar tıkanıklığına işaret edebilir

Sinsi ilerliyor, belirti vermiyor

Obezite, diyabet, hipertansiyon ve sigara içmek, damar sertliği için önemli risk faktörlerini oluşturuyor. Kalp damarlarının tutulmasıyla kalp krizi, şah damarının tutulmasıyla felç, bacak damarlarının tutulmasıyla uzuv kayıpları ortaya çıkabiliyor.  Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi KVC Uzmanı Prof. Dr. Soner Sanioğlu, tüm felç vakalarının yüzde 30’unun şah damarı sertliğinden kaynaklandığını belirtti. Bacaklardaki ağrı, damar tıkanıklığına işaret edebilir. 

Bu ağrıyı başka ağrılarla karıştırmak mümkün değil. Zira en belirgin özelliği belli bir efor sonrası ortaya çıkması ve kişiyi yürüyemez noktaya getirmesidir.  Hasta bu durumu, “En fazla 500 metre yürüyebiliyorum, ağrıdan dolayı durmam gerekiyor” diye tanımlıyor. Ancak diyabet hastalarında sertlik, daha aşağıdaki damarlarda oluştuğu için ilk etapta ağrı meydana gelmeyebilir. Damar sertliğinin ileri aşamalarda ise, hastalar istirahat sırasında bile ağrıdan yakınıyor. Bacak ağrısı, damar sertliğinin sadece bacaklarda olduğu anlamına da gelmiyor. Bu hastaların kalp ve boyun damarlarının da incelenmesi gerekiyor çünkü ateroskleroz vücuttaki tüm damarları etkileyebiliyor. 

Ağrı varsa, tıkanıklık başlamıştır  

Bacaklarda ağrının ortaya çıkması, damar sertliğinin kritik darlık ya da tıkanıklıklara yol açtığını gösteriyor. Ancak ağrı, spinal kanal darlıkları gibi farklı hastalıklarda da ortaya çıkabildiğinden ayırt etmek için hekime başvurmak gerekiyor. Tanısı konulduğunda, ağrının çıkış şekline ve hastada yarattığı yaşam kalitesindeki bozukluğa göre tedavi şekilleniyor.

Bazı durumlarda, bacağa daha fazla kan gitmesini sağlayacak ilaç tedavisi yeterli olabiliyor. Böylece, ameliyat gerekmeden hastanın yaşam kalitesi yükseliyor. Daha ileri vakalar için balon, stent yada cerrahi yöntemler tercih ediliyor. Burada önemli bir noktayı hatırlatmakta fayda var. Bu hastalara kalp hastası gibi yaklaşılması gerekiyor çünkü büyük çoğunluğu aterosklerozun bacakta oluşturduğu komplikasyonlardan değil, kalp krizi nedeniyle yaşamını kaybediyor. Hasta, eforla ilgili bir ağrı yaşıyorsa, yürürken ortaya çıkan ve yürümeyi engelleyen bacak ağrısı varsa, mutlaka hekime başvurulmalı. 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir