Balıklama atladığınız su en az iki metre ve berrak olmalı!

Su bulanıksa uzak durun

Doç. Dr. Aşkın Şeker

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Aşkın Şeker,  “Derinliğini bilmediğiniz bulanık sulara atlamayın. Omuriliğinizi zedeleyerek, felç olabilir, ömür boyu sandalyeye mahkum kalabilirsiniz” uyarısında bulundu:

Suya girerken yapılan en riskli atlayış biçimi ‘balıklama’, 12-25 yaş civarındaki gençlerin denizde yaptığı sık hareketlerden biri… Çoğu zaman eğlenmek amacıyla yapılan bu atlama, sağlık risklerini beraberinde getiriyor.

Derinliği bilinmeyen suya balıklama atlamak, omurların kırılmasına, omurilik felcine hatta dolaylı olarak ölüme yol açabilir. Diğer bir atlama şekli çivileme de topuk, ayak, bacak ve omurlarda yaralanmaya, kırılmaya ve sinir hasarlarına neden olabilir. Suyun derinliği kıyıdan veya yukarıdan bakıldığında tahmin edilemez. Suyun altında kaya ve benzeri sert bir kütle bulunabilir. Bulanık, dibi görünmeyen sulara, derinliği bilinmeyen havuzlara ve sahil kıyılarındaki yıkık iskele kenarlarına balıklama atlamak çok risklidir.

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği tarafından yapılan araştırmalara göre, güvenli su derinliği iki metre ve üzeridir. Sığ suya atlama vakaları sıklıkla 12-25 yaş arasındaki genç erkeklerde görülür çünkü bu gruptaki erkekler için bir cesaret gösterisidir.

Suya yüksekten atlama omurga kemiğinin kırılmasına, ardından da omurilik yaralanmasına neden olabilir. Başın elden önce suyun tabanına çarpması nedeniyle boyun kemiklerinde kırılmalar meydana gelebilir. Kırık, omurga içinden geçen omuriliği zedeleyebilir ve çoğu zaman kopartabilir. Omurilik hasarlarının en tehlikeli olduğu yer, boyun bölgesidir. Kol veya bacaklarda kuvvet ve his kaybı, hareketsizlik, yatağa ya da tekerlekli sandalyeye bağımlılık, idrar ve büyük abdest problemleri, cinsel fonksiyon bozuklukları gelişebilir.

Yaralının boynunu sakın oynatmayın!

  • Yaralının önce solunum yolunun açık olup olmadığına bakılmalı, açık değilse boyun omuru kırıklarında çene göğüsten yavaşça arkaya doğru hareket ettirilerek solunum yolu açılmalı.
  • Yaralının nefes almasını engelleyen yabancı cisim varsa ağzından çıkarılmalı.
  • Baş aşağı çevrilerek silkeleme şeklinde su çıkarma yöntemleri asla uygulanmamalı.
  • Yaralanan kişinin boyun etrafı havlu ve benzeri şeylerle desteklenerek boyun hareketleri kısıtlanmalı ve taşınırken baş-boyun bölgesi hareket ettirilmemeli.
  • Yaralı boyun, sırt ve bel omurları bükülmeyecek şekilde taşınmalı.
  • Baş-boyun-gövde ekseni bozulmamalı ve gerekirse bunun için tahta parçası ya da sert bir zemin üzerine alınmalı.
  • Yaralı 3-4 kişi tarafından, baş ve boyundan, sırt ve kalçadan, bacak ve ayak bileğinden tutularak aynı anda kaldırılmalı.
  • Kesinlikle ayağa kaldırılmamalı ve oturtulmamalıdır. Tıbbi yardım gelinceye kadar beklenmeli.
  • Hasta ilk tedavinin ardından, hızlıca rehabilitasyon programına alınarak uygun egzersiz planlaması yapılmalı.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir