- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
TAŞ DÜŞÜRME AĞRISI, DOĞUM SANCISIYLA EŞDEĞER
Bilimsel araştırmalara göre, insanların yüzde 10-15’inde hayatlarının bir bölümünde böbrek taşı oluşuyor. Liv Hospital Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Orhan Tanrıverdi, “Dört mm’den küçük taşlar, böbrek ve idrar yollarından atılabilirken, 6 mm’nin üzerindekilere müdahale gerekiyor. Taş oluşan bireylerde sonraki beş yıl içinde bir başka böbrek taşı oluşturma olasılığı da yüzde 50’lere ulaşıyor” dedi.
Çocuk doğuran kadınların ifadelerine dayanılarak yapılan karşılaştırmalarda taş düşürmenin doğumdan daha sancılı bir süreç olduğunu belirtiyor. Özellikle yaz aylarında günlük 2,5 – 3 litre arasında sıvı tüketilmesi gerekiyor. En çok tüketilmesi gereken sıvının başında ‘su’ geliyor. Daha önce sık böbrek taşı düşürenler doğal limonata da tercih edebiliyor. Diyabet hastası olmayanlar tatlandırmak amaçlı çok az miktarda şeker kullanabilir. Limonda bulunan sitrat adlı madde doğal bir taş oluşumu engelleyicisi olarak görev yapıyor. Piyasada taş oluşumunun önlenmesi için sitrat içeren ilaçlar da bulunuyor. Doktor tarafından ilaç önerilmediği takdirde doğal limonataya ağırlık verilebilir. İdrar rengi ne kadar açıksa o kadar düşük konsantrasyonda mineral içeriyor ve bu mineraller idrar yollarında bir araya gelmeye fırsat bulmadan atılmış oluyor. Bu nedenle taş hastalarının idrar renklerini dikkatli takip etmeleri ve günün her saatinde aldıkları sıvıyı iyi ayarlamaları gerekiyor.
Vakalar yazın artıyor
Fazla miktarda hayvansal gıdalarla beslenme, idrarın asit yönüne kaymasını sağlıyor ve bu da idrarda kristal oluşumuna yol açıyor. Fazla miktarda tuz tüketilmesiyse böbreklere gelen sodyumun artmasına neden oluyor taş riskini yükseltiyor. Yine fruktoz içeren mısır şurubundan yapılmış şekerler düşük oranda magnezyum içeriyor. Magnezyumun gıdalarla düşük oranda alınması idrarla atılan kalsiyumun artışına sebep oluyor. Magnezyum özellikle yeşil yapraklı bitkilerin yapraklarında, fındık ve diğer tohumu yenen gıdalarda bulunuyor.
Bu önerilere uymakta fayda var
- Günlük 2.5-3 litre su tüketilmeli.
- Çay, kahve alkol gibi sıvı kaybettiren veya oksalat miktarı fazla olan içeceklerden uzak durulmalı.
- Bol limonlu, yeşil salata yenmeli.
- Hayvansal gıdalardan ve tuzdan uzak durulmalı.
- İdrar miktarının 24 saate 2.5 litre kadar olmasına dikkat edilmeli ve günün her saatine yayarak sıvı tüketilmeli.