Çocuk havuzlarından kaynaklanabilecek salgınlara dikkat!

Erken dönemde bulaşıcılığı yüksek

Yaz sezonunun açılmasıyla birlikte yaz enfeksiyonları da ortaya çıktı. Özellikle hızla yayılan el ayak ağız hastalığı, ebeveynler için endişe kaynağı olabiliyor.

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara, yazın ortak kullanım alanlarının başında gelen çocuk havuzlarına dikkat çekti:

Özellikle küçük çocuklarda yaygın görülen el, ayak, ağız hastalığı, ağız içinde, el-ayak tabanlarında ve bez bölgesinde içi sıvı dolu döküntülerin (vezikül) gözlendiği virütik bir hastalık. Enfekte kişilerle doğrudan veya enfekte yüzeylerle temas yoluyla kolayca bulaşıyor.

Nasıl bulaşıyor?

Hastalığa yakalanan bir kişinin burun akıntısı, tükürük, dışkı veya vücut sıvıları ile doğrudan temas etmek, ya da enfekte kişinin öksürmesi veya hapşırması yoluyla havada yayılan virüs parçacıklarının solunmasıyla bulaş gerçekleşebilir. Bunun yanında virüsle kontamine olmuş oyuncaklar, kapı kolları, yiyecek ve içecek kapları gibi yüzeylere temasın ardından ağız, burun veya gözlere dokunulmasıyla hastalık bulaşacağı için özellikle çocukların ortak kullandığı alanların ve oyuncak gibi ortak kullanılan nesnelerin temizliği son derece önemlidir. Bir diğer bulaş yolu ise enfekte kişilerin dışkısı ile kirlenmiş ellerin ağıza temas etmesidir. Bu nokta özellikle hastalığa sahip olan bebeklerin anneleri ya da bakıcıları için çok daha önemlidir.  Bu nedenle, çocuk bezlerinin değişimi sonrası el yıkama özellikle önem taşır.

Belirtiler 3-7 gün içinde başlıyor

Hafif ya da orta dereceli ateş, ona eşlik eden boğaz ağrısı, baş ve kas ağrıları, halsizlik, kusma, karın ağrısı veya ishal hastalığın belirtileri arasında yer alıyor. Özellikle ağız içinde ve çevresinde, el-ayak tabanlarında, bez bölgesinde belirgin içi sıvı dolu döküntüler olmaktadır. Hasta, ağız içindeki lezyonlara bağlı olarak beslenmekte zorlanır. Bu belirtilerle hastalık klinik olarak tanınmaktadır. Ancak ateşin uzaması ya da komplikasyon varlığında kan testlerine başvurulmaktadır.

En önemli korunma yöntemi el hijyeni

Ellerin sık sık ve doğru şekilde yıkanması, hastalığın yayılmasını önlemenin en etkili yollarından biridir. Özellikle yemek yemeden önce, tuvaletten sonra ve hasta biriyle temas ettikten sonra mutlaka eller yıkanmalıdır. Yine öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnun mendille veya dirsekle kapatılması, virüsün yayılmasını önler. Ayrıca kişisel eşyalar paylaşılmamalı, yüzeyler düzenli olarak  dezenfekte edilmelidir. Hasta kişilerle temastan kaçının. Hasta çocuklar kesinlikle okula veya kreşe göndermeyin. Bağışıklık sistemini güçlü tutun, yeterli ve dengeli beslenmesine özen gösterin.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir