Çocuklarda işitme kaybının %60’lık nedeni önlenebilir

Çocuğunuz sizi duyuyor mu?

Yenidoğan ve çocukluk döneminde genetik faktörler, anne karnındayken geçirilen enfeksiyonlar, doğum sırasında oluşan oksijen eksikliği, sarılık, menenjit ve diğer enfeksiyonlar işitme kaybına yol açmaktadır. Erişkin dönemde ise kronik hastalıklar, sigara, ani işitme kaybı, yaşlılığa bağlı işitme kaybı, otoskleroz gibi nedenlerle işitme kaybı görülmektedir.

Liv Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Irmak Uçak, ülkemizde % 3,4 oranında işitme kaybı görüldüğünü söyledi. Bu oranın 75 yaş ve üzerinde %27,8’e çıktığını belirterek işitme kaybının tedavi ve rehabilitasyonu hakkında bilgiler verdi:

Her yaştan bireyi etkiliyor

İşitme kaybı iletişimi ve konuşmayı, algılamayı, kişilerin sosyal hayatını, eğitim ve meslek hayatını önemli ölçüde etkilemektedir. Çoğunlukla tedavi veya rehabilite edilen bir hastalıktır. Çocuklardaki kaybın yaklaşık %60’ı, önlenebilir nedenlerden kaynaklanmaktadır. Yetişkinlerde de yüksek seslere ve ototoksik ilaçlara maruz kalmak önlenebilmektedir.

Ülkemizde de her yenidoğan bebeğe işitme taraması yapılmaktadır. Çocukluk dönemi aşılama programları ile bağışıklama yapılmaktadır. İş yerlerinde gürültüye ve kimyasal maddelere maruziyeti azaltmaya yönelik koruyucu öneriler bulunmaktadır. Günümüzde yaklaşık 1 milyar genç, gürültü maruziyeti nedeniyle riski altındadır.  Yüksek sesle müzik dinlemek, gürültülü ortamlarda uzun süre bulunmak işitmeyi olumsuz etkilemektedir.

Şüphe durumunda hemen uzmana başvurun

Kulak hastalıklarının erken teşhisi tedavinin en önemli basamaklarından biridir. Odyolojik testlerle işitme kaybı tespit edilen kişiler hemen tedaviyi başlamalı. Kalabalık ortamlarda konuşulanları anlamakta zorluk yaşıyorsanız dikkat! Televizyonun veya radyonun sesini yüksek açma ihtiyacı hissediyorsanız, kulak çınlaması varsa duyunuzun test edilmesi gerekmektedir.

İşitme kaybının tedavi ve rehabilitasyonu

Orta kulak kaynaklı kulak zarı delikleri, kronik kulak enfeksiyonları, orta kulakta kireçlenme yüzünden ortaya çıkan kayıplar cerrahi olarak tedavi edilmektedir. Ek olarak işitme cihazı önerilmektedir. İç kulak kaynaklı kayıplarda öncelikle cihaz tavsiye edilmektedir. İleri derecede kaybı olan ve cihazdan fayda görmeyen hastalarda koklear implant yerleştirilmektedir.

İşitme engelli bir kişiyle konuşurken, yüzünüzü ve ağzınızı görebileceği şekilde durun. Elinizle veya maskeyle ağzınızı kapatmamaya çalışın, ışığın yeterli bir şekilde yüzünüze geldiğinden emin olun. Yavaş ve anlaşılır konuşun, sesinizi yükseltin ancak bağırmayın. Arka plan seslerini azaltmaya çalışın. Söylediklerinizi anlamakta zorlanıyorsa, aynı kelimeyi tekrarlamak yerine farklı kelimelerle anlatmaya çalışın.

İnsanlara kaybınızı anlatın

İnsanlara işitme probleminiz olduğunu söylemekten çekinmeyin. Karşınızdaki kişinin yüz ve dudak hareketlerini takip edin. Duymakta güçlük çektiğinizde karşınızdakinden tekrarlamasını veya daha yavaş konuşmasını isteyin.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir