Covid-19 enfeksiyonu sonrası zatürre gelişme riski yüksek

Uzmanlar zatürre aşısı olmayı öneriyor

Zatürre, ülkemizde en çok öldüren 10 hastalık içinde ilk 3 sırada yer alıyor. Özellikle 65 yaş üzerinde bağışıklık düşüyor. Yaşlanma nedeniyle de zatürreye yatkınlık artıyor. Dolayısıyla hem yaşlılarda hem kronik hastalıklarda en çok öldüren hastalıkların başında geliyor.

Prof. Dr. Oğuz Kılınç

12 Kasım Dünya Zatürre Günü vesilesiyle kapsamında açıklama yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi İnfeksiyonları Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, pandemi döneminde zatürre aşısının öneminin daha da arttığını söyledi.

Kronik hastalıklar zatürreye zemin hazırlıyor

Akciğerin süngersi kısmında olan mikrobik iltihaba pnömoni yani zatürre deniyor. Akciğerlerimizde alveol dediğimiz hava keseciklerimiz var, mikropların oraya ulaşması nedeniyle içlerinde iltihaplı sıvı birikiyor. Aslında hepimiz akciğerlerimize mikrop kaçırıyoruz ama savunma hücrelerimiz, bağışıklık sistemimiz bu mikropların zatürrenin oluşmasına müsaade etmiyor. Ancak bağışıklığımızı baskılayan bir durum söz konusuysa, savunma hücrelerimizi yıprattıysak akciğerdeki hava keseciklerine ulaşan mikroplar orada zatürreyi oluşturmak için ortam buluyorlar.

Savunma yapacak hücrelerimizi bozan şeylerin başında ise sigara geliyor. Her türlü tütün ürünü, savunma hücrelerini ve hava yollarımızda siliya dediğimiz tüycüklerin fonksiyonlarını bozuyor. Yine sıvısal bağışıklığımızı sağlayan bazı maddeler var, bunların üretimini bozuyorlar. Bunların dışında bazı kronik hastalıklar da mekanizmaları bozabiliyor. KOAH, astım, bronşektazi, akciğer katılaşması gibi sorunların yanında kronik böbrek ve kalp hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp damarlarının tıkalı olması gibi durumlar ve şeker hastalığı bunlardan bazıları. Bağışıklık sistemini zayıflatan bazı tedaviler de var ve bunlar zatürrenin oluşmasını kolaylaştırıyor.

KOAH’lı hastalarda zatürre riski 7-10 daha fazla

KOAH’lı hastalarda zatürre riski 7-10 kat daha fazla. Zatürrelerin çoğu da pnömokok denilen bakteri tarafından gelişiyor ve kana karıştığında çok ölümcül seyrediyor. Bu durum, solunum yetmezliği ve varolan hastalıkların durumunu da ağırlaştırabiliyor. 10 hastanın 3’ünü öldürecek şekilde olumsuz bir tablo ortaya çıkıyor.

Virüs enfeksiyonları zatürreye yol açan mikropların daha kolay hastalık yapması için akciğeri hazır hale getiriyor. Mesela grip geçirmiş bir insanın bakteriyle zatürre geçirme oranı 100 kat daha fazla. O nedenle de virüs enfeksiyonları, Covid-19 da dahil olmak üzere, geçirildikten sonra arkasından bakteri kaynaklı zatürre gelme ihtimali yüksek. Özellikle kronik hastalıkları olanlar ve 65 yaş üstü kişiler için.

Risk grupları zatürre aşısı olduğunda risk yarı yarıya azalıyor

Mikrobik zatürrelerin yüzde 100 önlenmesi mümkün değil ama önlenebilir hastalıklar olarak kabul ediliyor. Bu mikroplara karşı aşılar var. Kronik hastalara ya da 65 yaş üzerine hem grip hem zatürre aşısı yapmak, pnömokok ve influenza zatürresinin engellenmesini sağlayan en güçlü silah. Zatürre aşısı Aile Sağlığı Merkezleri’nde ve aşı polikliniği olan kurumlarda 65 yaş üstündeki tüm bireylere ve 65 yaşın altında olup, eşlik eden hastalığı bulunanlara ücretsiz yapılan ve yaşam boyu koruyuculuğu olan bir aşı. Ama grip aşısını her yıl tekrarlamak gerekiyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir