- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
D vitamini hamilelikte çok önemli!
Dünyada yaklaşık bir milyar insanda D vitamini eksikliği olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de de durum benzer. Yaklaşık yüzde 60-70 oranında görülen bu eksikliğin sağlığı ciddi şekilde olumsuz etkileyebileceği biliniyor.
Anne adaylarının, hem kendi hem de bebeklerinin sağlığını riske etmemek için yeterli D vitamini aldıklarından emin olmaları gerekiyor. Herhangi bir D vitamini eksikliği durumunda; kişinin gebe kalmadan bu vitamin eksikliğinin giderilmesi oldukça önemli.
Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu; D vitamini ile bilgiler paylaştı:
Vücudumuz için kritik öneme sahip olan D vitamini; hamilelikte bebeğin kemik, diş, böbrek, kalp ve sinir sisteminin gelişmesine yardımcı oluyor. D vitamini eksikliği toplumumuzda birçok kişide görülüyor. Özellikle hamilelik sürecinde ve güneşin daha az gözüktüğü kış aylarında desteği önemli. Çünkü gebelikte D vitamini eksikliği olduğunda, preeklampsi dediğimiz yüksek tansiyon ile birlikte giden; halk arasında ‘gebelik zehirlenmesi’ durumu gelişmektedir.
Gebelik şekeri, bebekte gelişim sorunları ve bebekte erken doğum riskinde artış izlenebiliyor. Bu yüzden gebe kalmadan ve tüp bebek tedavisine başlamadan önce anne adayının değerleri ölçülmektedir.
‘Gebelikte D vitamine dikkat edilmeli
Gebeliğin son 3 ayında bebeğin kemik oluşumu için kalsiyum ve fosfora gereksinimi artıyor. Bu nedenle süt, yoğurt, balık, yumurta, tereyağı gibi kalsiyum, fosfor ve D vitamininden zengin besinlerin tüketilmesi önem taşıyor. Vücutta D vitamini üretme ve emme yeteneğini birçok faktör etkiliyor. Yaş, obezite, bağırsak sağlığı, güneşe maruziyet gibi faktörler; vitamin emilimi için devreye girer. Ancak vücudun onu düzgün üretebilmesi için en çok güneş ışığına ihtiyaç duyar. Gerekli vitamin alınmadığında ise anne adayında birtakım sorunlar izlenebiliyor.
Eksikliği çocuklarda raşitizme neden oluyor
D vitamini eksikliği, bebeklerde kemik sağlığının bozukluğuna ve raşitizm hastalığına çabuk yakalanmasına yol açıyor. Bebekte solunum problemleri, kalsiyum düşüklüğü, büyüme geriliği, dikkat eksikliği, hiperaktivite, zeka problemleri, raşitizm ortaya çıkabiliyor. Hamilelerde ise kemiklerin yumuşamasına sebep oluyor. Bu yüzden gebelik döneminde; 12’nci haftadan sonra günlük 10 mikrogram D vitamini desteği öneriyoruz.
‘D vitamini için 30 dakika yeterli’
Gebelikte D vitamini yönünden zengin olan besinlere; yumurta, süt, yağlı balık, et tüketimine önem verilmeli. Ancak güneşlenme de önemli bir kaynaktır. Bu yüzden günde 15-30 dakika güneşlenme; D vitamininin üretimi için yeterlidir.