Diş eti hastalıkları, hamile kalma şansınızı düşürebilir!

Diş ve diş eti sorunlarının yarattığı tehlike

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, diş ve diş eti hastalıklarının gebelik üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı:

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu

Periodontal hastalıklar ya da bilinen adıyla diş eti sorunları, diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi sorunlardır. Erken teşhis sayesinde, tedavi edilebilir. Tedavi edilmediğindeyse, sağlık problemlerine yol açıyor. Kalp ve solunum hastalıklarından, diyabet ve gebeliğe kişiyi tehdit ediyor.

Bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, diş eti hastalıklarıyla karşılaşan kadınların gebe kalma şansları dört kat daha düşük oluyor. Sebebi ise diş eti hastalıklarına sebep olan ve tükürükte bulunan bakterilerin kemik dokusunu enfekte etmesi. Bu durum, vücutta inflamasyona yol açarak yumurtlamayı ve embriyonun tutunmasını engelliyor. Üstelik hormonlar üzerinde etki ederek hamile kalma durumunda düşük riskini de yükseltiyor.

Erken doğum ve düşük yapma ihtimali artıyor

Hamilelikte en önemli hormonal değişiklik, östrojen ve progesteron düzeylerinde meydana geliyor. Bu hormonların düzeylerindeki artış, diş eti hücrelerindeki sıvı miktarını artırıyor. Bu durum diş eti büyümesi ve hassaslaşmaya yol açıyor.

Hamilelik öncesi tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları, hormonların da etkisiyle daha da ilerliyor. Bu konudaki en kötü senaryo ise iltihaplı diş eti hastalıklarının erken doğuma ya da düşüğe yol açmasıdır. Diş eti hastalıklarına yol açan P. Gingivalis bakterisinin yumurtlama ve tutunma işlemlerini yavaşlattığı biliniyor.

  • Ağız ve diş bakımı düzenli olarak yapılmalı.
  • Eğer kanama probleminiz varsa mutlaka diş hekimine gidilmeli.
  • Diş etlerindeki ağrı ve çekilmeler tedavi edilmeli.
  • Özellikle de bebek sahibi olmak isteyen kadınlar düzenli diş muayenesi yaptırmalı ve folat takviyesi almalı.
  • Hamilelik döneminde ağız bakımına özen gösterilmeli plak ve çürük oluşumun önüne geçilmeli
  • Diş fırçalamak yetmiyorsa ağız gargarası ve diş ipi kullanılmalı
  • Dişlere zarar veren şekerli, asitli, yapışkan, jölemsi ve hazır gıdalardan uzak durulmalı
  • Sürekli bir şeyler atıştırılmamalı. Çünkü sürekli yenen yiyecekler ağız hijyenini engeller.

‘Hamilelik döneminde tedavi yapılamaz’ kanısından vazgeçilmelidir. Şiddetli ağrı ve ilerleyen iltihaplı bir rahatsızlık durumunda, hamileliğin hangi döneminde olursanız olun, tedavinin yapılabileceğini de unutmayın.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir