Gebelik döneminde büyüyen miyomlar fark edilmeyebilir

Rastlantısal olarak fark edilebiliyor

Kadın üreme sağlığı açısından önemli bir sorun olan miyom, 35 yaş üzeri her 5 kadından birinin problemi. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar, özellikle gebelik döneminde miyomların boyutlarının artabileceğine işaret etti.

Kadınlarda pelviste en sık görülen tümörlerin başında yer alan miyomlar özellikle yaşla birlikte artış gösteriyor. Şiddetli ağrı, adet düzensizlikleri, sık idrara çıkma, kabızlık, pelvik ağrı, ilişki sırasında ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren miyomlar, kısırlığa kadar varabilen sorunlar yaratabiliyor.

Miyomların bazen hiç belirti vermediğine dikkat çeken Prof. Attar, şu işaretlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi: “Miyomlar gebelik sırasında artan östrojen düzeyi nedeniyle büyüyebiliyor. Çalışmalar, gebelik döneminde yüzde 1.6-10.7 oranında görülen miyomların etkilerinin hangi haftada tespit edildiğine, yerine ve boyutuna göre değiştiğini gösteriyor. Hiçbir şikayet yapmayabilecekleri gibi ağrı, kanama ve pelviste basınç hissine neden olabiliyor. Kimi zaman düşüğe ve erken doğuma da yol açabiliyor. Doğum kanalını tıkayarak vajinal doğumu engelleyebildiği gibi bazen de doğum sonrası kanamaya neden olabiliyor.”

Erken adet görme, kırmızı et tüketimi, alkol kullanma, D vitamini eksikliği, yaş, ailede miyom öyküsü ve hipertansiyon risk faktörleri arasında yer alıyor.

Kısırlığa yol açabiliyor

Miyomların tüplere ve rahim ağzına bası yaparak kısırlığa neden olabildiğine işaret eden Prof. Dr. Rukset Attar, yaşanabilecek şikayetler konusunda şunları anlattı: “Adet kanamasının fazla olması, uzun sürmesi, adet sırasında pıhtı düşürme gibi adetle ilgili şikayetlere neden olabilirler. Aşırı kanamaya bağlı olarak kansızlığa neden olabilirler. Miyomlar büyüyerek karında şişlik, pelviste basınç hissi ve ağrı, ilişki sırasında ağrı, mesaneye bası yaparak sık idrara çıkma, bağırsaklara bası yaparak kabızlık şikayetlerine neden olabilirler. Ayrıca bazı miyomlar erken doğuma veya doğum sonrası rahimin kasılmasını bozarak doğum sonrası kanamalara yol açabilir.”

Bazen hiçbir şikayeti olmayan kişide de jinekolojik muayene, ultrason veya başka bir şikayet için yapılan batın ultrasonu veya MR veya tomografi sırasında da miyom tespit edilebiliyor.

Tedavi şikayetlere göre değişiyor

Miyomlar sayısına, yerine, boyutuna, hastanın şikayetlerine ve kadının doğurganlık durumuna bağlı olarak sadece takip edilebildiği gibi, medikal tedavi, cerrahi tedavi, MR eşliğinde ultrason veya uterin arter embolizasonu da uygulanabiliyor. Aşırı kanamaya, kısırlığa, düşüğe ve erken doğuma yol açıyorsa müdahale etmek gerekir. İdrar torbası veya kalın bağırsağa baskı yapıyorsa, hızlı büyüyorsa, kansere dönüşme olasılığı varsa zaman kaybetmeden ameliyatla alınmalı.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir