Gebelikte tarama testlerini neden yaptırmanız gerekiyor?

Testler gebelik için risk taşımıyor 

Bir annenin en anlamlı dönemlerinden biri olan gebelik süreci, bazen bebekte ortaya çıkabilen doğumsal anomaliler ve down sendromu gibi genetik problemler nedeniyle zorlu geçebiliyor. Bu nedenle doğumsal sorunların bir bölümünün, bebek dünyaya gelmeden önce belirlenebilmesi için gerekli olan testler de önem kazanıyor. 

Memorial Antalya Hastanesi Perinatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. M. Eftal Avcı, gebelik döneminde yapılması gereken tarama testleri hakkında bilgi verdi.

Tarama testleri, yaşam boyunca ağır bedensel ve zihinsel engele yol açabilen ve tedavi şansı bulunmayan kalıtsal bazı hastalıklarla doğumsal anomalileri, gebeliğin erken dönemlerinde tanımlar. Anneden alınan kan örneği ve ultrason incelemesi gerektirdiği için herhangi bir risk taşımaz. Gebeliğin 11-14’üncü haftaları arasında yapılacak olan ultrason incelemesinde, ense kalınlığının yanı sıra burun kemiği, yüz açısı ve kalp kapağında kaçak bulunup bulunmadığı anlaşılır. Damar ölçümlerinin eklenmesiyle de down sendromu taraması yüzde 95 duyarlılıkla yapılabilir. 

Tüm gebelerin yaptırması öneriliyor

Down sendromu ve diğer kromozom hastalıkları için tanı testleri ise rahim veya plasentaya iğne girişiyle sıvı ya da doku alınmasını gerektirir. Bu nedenle ortaya çıkabilecek riskler, doktor tarafından aileyle paylaşılır.  Riskli görülen her durum, gebeliğin sonlandırılmasını gerektirmez. Ancak doğum sonrası bebeğin tedavisine vakit kaybetmeden başlanması gerekir.

Sosyal çevre, ailenin testleri yaptırma konusundaki tercihini olumsuz yönde etkileyebilir. Örneğin anne adayı, ailesinde genetik hastalıklı bir birey olmadığı için test yaptırmak istemeyebilir. Fakat down sendromu olan bireylerin çoğunun ailesinde daha önceden böyle bir durum yoktur ve anne adayının sağlıklı bir gebelik geçirilmesi, bu riski değiştirmeyecektir.

İleri yaş riski artırıyor 

Down sendromu gebelik sırasında ya da doğumda tanımlanabilen bir rahatsızlıktır. 700 doğumda 1 oranında rastlanır ve istatistikler, anne yaşının artışıyla bu oranın yükseldiğini göstermiştir. Ancak daha genç yaş grubu olan 35 yaş altındaki gebeliklerde de ortaya çıkabilir. Tarama testleri, bebeğin bu sendrom için yüksek veya düşük riskli olup olmadığını gösterir. Ayrıca kromozom anormalliklerinin yanı sıra genellikle hafif mental gerilikle seyreden ve doğurganlığı etkileyen cinsiyet kromozomu anormallikleri için de riskleri tespit eder. 

Testlerin sonucuna göre bebekte doğumsal bir anomali ya da genetik bir sorun söz konusuysa, gebelik yalnızca ailenin onayıyla sonlandırılabilir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir