Günlük yaptığınız işler dirseğinizi hasta ediyor olabilir

Nedenleri farklı olabilir

Basit gibi görünen dirsek rahatsızlıkları eşya taşımayı, araba kullanmayı, yemek yemeyi hatta saç taramayı bile zorlaştırabiliyor. Travmaların haricinde, gün içinde yapılan basit zorlamalar da dirsek rahatsızlıklarına neden olabiliyor. El ve kolların zorlandığı işlerde çalışanların yanında ev kadınları, öğretmenler, sporcular hatta enstrüman çalanlar bile dirsek rahatsızlıkları bakımından risk altında bulunabiliyor.

Prof. Dr. Mahir Mahiroğulları

Memorial Şişli / Ataşehir Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mahir Mahiroğulları, dirsek rahatsızlıkları ve alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Dirsek rahatsızlıkları birçok nedene bağlı gelişebilir. Elini çok fazla kullanan ev hanımları, masa başında uzun süre aynı işlemleri yapan (klavye ve fare kullanımı) ofis çalışanları ve ağır işlerde çalışanlarda tendon kaynaklı dirseğin dış kısmında ağrıyla ortaya çıkan tenisçi dirseği denilen rahatsızlık görülebilir. Yazı ya da paketleme işiyle uğraşanlar ve temizlik işçileriyse golfçü dirseği sorunuyla karşı karşıya kalabilir.

Dirseğinizi masaya dayayın  

Sürekli masa başında çalışanlarda yanlış duruşlara bağlı bel ve boyun bölgesinde rahatsızlıklar yaşanabildiği gibi dirseklerde de sorunlar ortaya çıkar. Dirsekleri bir yere dayayıp, uzun süre çalışmak bölgede şişlik, su toplaması ve nasırlaşmaya yol açabilir.

Dirseğin iç ve dışında bulunan tendonlardaki yıpranmalarla ortaya çıkan tenisçi ve golfçü dirseği, bilinenin aksine sporcularda değil ev kadınlarında daha fazla görülüyor. Ağır eşyaların taşınması ya da çamaşır sıkarken kolların fazla zorlanması dirsek rahatsızlığı riskini artırıyor.

Müzisyenler arasında daha çok keman, viyolonsel ve çello gibi yaylı enstrümanları çalanlar dirsek rahatsızlıkları bakımından risk altında. Kolun ve el bileğinin sürekli yukarıda ve belli bir şekilde kalmasını gerektiren bu enstrümanlar, omuz ve el bileğiyle birlikte dirsekleri de zorluyor.

Alışveriş poşetlerini tek elde taşımayın

Özellikle alışveriş sonrası poşetlerin tek elde taşınması, fazla yükün dirseğe baskı yapmasına neden olabilir. Poşetleri iki elde taşımak hatta ağırlık çok fazlaysa tek başına taşımamak dirsek sağlığı bakımından önemli. Kadınlara oranla dirsek kırıkları ve çatlakları erkeklerde daha fazla görülür. Seçilen spor ve aktivitelerin yanı sıra günlük hayatta kadınlara göre daha fazla riskli hareketlerde bulunan erkekler, yaşanan travmalara bağlı olarak dirsek kırığı, çatlağı ya da zedelenmeleriyle karşılaşıyor.

Kara tahta dirseğinizi yorabilir

Tahtaya yazı yazarak ders anlatmayı tercih eden öğretmenler de dirsek rahatsızlığı yaşayan meslek grupları arasındadır. Tahtaya yazı yazarken kolların sürekli yukarda ve aynı pozisyonda kalması dirseklere baskı yaparak tenisçi ya da golfçü dirseği yaşanmasına neden olabilmektedir. Öğretmenlerin, tahtanın yüksek bölgeleri yerine omuz hizasında kalan kısımlarını kullanmaları ve ders sırasında sık sık omuz ve dirseklerin dinlendirmeleri yaşanabilecek dirsek rahatsızlıklarının önüne geçebilmektedir.

 Beslenmenizde protein eksik kalmasın

Saç telinden tırnaklara kadar tüm hücreler için yapısal bileşenlerden olan protein bakımından zengin gıdaları, beslenmeye eklemek gerekir. Kırmızı ve beyaz etin yanı sıra soya ürünleri, baklagiller, fasulye, bazı yemişler ve tahıllar tüketilerek protein açığı giderilebilir. Aşırı kırmızı etin doymuş yağ bakımından zengin olduğu ve kötü kolesterolü yükseltebileceği unutulmamalı. Sigara ve tütün mamullerinin tüketilmesi, birçok dokunun esnekliğini yitirmesine ve daha kolay yaralanmaya neden olduğu gibi iyileşme sürecini de olumsuz etkiler.

Özel egzersizleri ihmal etmeyin

Menteşenin çalışma şekline benzeyen dirseğin yaklaşık 0-130 derece arasında bir hareket açıklığı bulunur. B açıklığın sınırlarını zorlayan hareketlerden kaçınılmalı. Dirsek rahatsızlıklarının öncelikli tedavisi cerrahi dışı yöntemlerdir. Germe egzersizleri, buz, ilaç ve fizik tedaviyle dirsek eski haline getirilmeye çalışılır. Kasları germe egzersizleri ihmal edilmemeli. Dirsek kaslarını ve eklemlerini güçlendirmek için; kol, dirsek ve el bileği düz bir eksendeyken, bilek diğer elin yardımıyla 90 derecelik bir açıyla yukarı kaldırılarak geriye doğru gerdirilir. Birkaç saniye süren bu işlemin ardından aynı hareket bilek 90 derece aşağı döndürülerek yapılır. Egzersiz, ilaç veya fizik tedaviye rağmen 6-9 ayda düzelmeyen, günlük yaşamı olumsuz etkileyen durumlarda cerrahi yönteme başvurulabilir. Dirsekteki rahatsızlığa göre cerrahi açık ya da kapalı yapılabilmektedir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir