- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
KİLO VERMEYİ ZORLAŞTIRAN 6 HASTALIK
Haftalardır diyet yapmanıza rağmen yine de kilo veremiyorsanız, dikkat! Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz kilo vermeyi önleyen hastalıkları anlattı, önemli bilgiler verdi.
1-Hipotiroidi
Tiroid, boynun ön kısmında bulunan, metabolizmayı doğrudan kontrol eden, farklı hormonları üreten ve salan küçük bir bezdir. Hipotiroidi hastalığında tiroid bezi düzgün çalışmaz ve metabolizma yavaşlar. Metabolizma yavaşlarsa zayıflamak da zorlaşır. Depresyon, yorgunluk, eklem ve kas ağrısı, halsizlik, azalmış tat, kırılgan saç ve tırnaklar hipotiroidinin belirtileri arasında.
2-Cushing Sendromu
Kortizol, adrenal bezleri tarafından üretilen önemli bir hormon. Yağ, protein ve karbonhidratların enerjiye dönüşmesine yardımcı oluyor. Cushing Sendromu, kortizolün aşırı üretilmesiyle karakterize bir hastalık. Vücutta çok fazla kortizol olması, aşırı kiloya yola açabilir.
3-İnsülin direnci
Glikoz kan dolaşımında azaldığında, pankreastan insülin salınımı durdurulur. İnsülin direnciniz varsa, hücreler insülin hormonun hareketine iyi yanıt vermez. Sonuç olarak, bu hücreler glikozu düzgün şekilde alamaz, ve kan dolaşımındaki glikoz seviyeleri yüksek kalır. Sürekli yüksek glikoz seviyeleri de pankreastan insülinin sürekli salınmasını tetikler. Bu durum, kan dolaşımında ve enerji açlığı olan hücrelerde yüksek insülinle glukoz düzeylerine neden olur.
4-Polikistik Over Sendromu
Adet döngüsünde düzensizlik veya uzamış periyodlar, tüylenmede artış, akne ve obezite bu sendromda sıklıkla görülen problemler. Polikistik Over Sendromu’nun kilo artışına etkilerinden biri insülin direnciyle oluyor. İnsülin direncine ek olarak yumurtalıklarda üretilen testosteronun artması da kilo artışını etkiliyor.
5-Kansızlık
Özellikle kadınlarda sık görülen kansızlıkta, vücutta demir düşükken, metabolizmanın taleplerini karşılayacak kadar enerji toplamak zorlaşır. Bunun sonucunda yorgunluk, uyuşukluk ve sinirlilik problemleri gelişebilir. Enerjiyi artırmak için daha fazla gıda tüketimine geçilebilir.
6-Hormonal bozukluklar
Hormonlar büyüme, gelişme, üreme gibi olayların yanı sıra metabolizmayı da etkileyerek kilo almayı veya kilo kaybını kontrol ediyor. Tiroid ve insülin hormonunun dışında leptin hormonu, büyüme hormonu, aldesteron, progesteron, prolaktin, kortizol, ghrelin gibi hormonlar vücudun denesini sağlar. Bu hormonlarla ilgili bir bozukluğun ortaya çıkması halinde metabolizma etkilenir.