Huzursuz bacak sendromunu tetikleyen 13 faktör

Bacaktan başlayarak vücuda yayılabilir

Huzursuz bacak sendromu, pek çok kişiyi gece uykusundan uyandırıyor hatta çoğu zaman uyutmuyor. Genç ve orta yaş popülasyonda yüzde 5 oranında görülen sorun, 60 yaş üzerinde yüzde 20’ye çıkabiliyor. Kafein, hamilelik ve uykusuz kalma gibi durumlarda tetiklenen şikayetler, yaşam tarzı değişiklikleriyle azaltılabiliyor.

Memorial Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Yılmaz Niyazi Yazman, huzursuz bacak sendromu hakkında bilgi verdi.

Huzursuz bacak sendromu, özellikle geceleri istirahatte ortaya çıkan, etkilenen bacağı hareket ettirme ihtiyacıyla birlikte baldır ve ayaklarda, hatta bazen kollarda uyuşma, karıncalanma, yanma, iğnelenme ve ağrıyla kendini gösteren nörolojik bir rahatsızlık. Genellikle her iki bacağı birden etkiler, nadiren kol ve el gibi vücudun başka bir yerine yayılabilir. Erken yaşlarda başlayan huzursuz bacak sendromu, genetik geçişli olabilir. Şiddeti hastadan hastaya farklılık göstererek, zaman içinde artıp azalabilir.

Risk faktörlerine dikkat

Huzursuz bacak sendromunun nedeni tam olarak bilinmez. İncelemelerde dopamin adlı maddenin beynin bazı bölgelerinde azaldığı görülmüştür. Bunun yanı sıra;

  1. Şeker hastalığı
  2. Hamilelik
  3. Tiroid bezinin az çalışması ya da çalışmaması
  4. Ağır metal toksinlere maruz kalmak
  5. Sinir iltihapları
  6. Bazı hormonal hastalıklar
  7. Kansızlık ve demir eksikliği
  8. Sigara içmek
  9. Gereğinden fazla kafein tüketmek
  10. Alkol
  11. Vitamin ve mineral eksikliği ile ilişkili olabilen böbrek yetmezliği
  12. Bacaklarda dolaşım bozukluğu ve varis
  13. Antidepresan ve mide koruyucular gibi bazı ilaçlar, hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açabilir.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir