- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
Kemikleriniz zamana yenilmesin
Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam, birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Gençlik döneminde tam dolmayan kalsiyum depoları ve yaşlandıkça azalan refleksler, ilerleyen yıllarda karşımıza kemik kırıklarını çıkarabiliyor.
Memorial Ankara Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Hakan Özsoy, ileri yaş kemik kırıkları ve alınması gereken önlemlerle ilgili bilgi verdi.
İleri yaşlarda görülen kırıklar, kemiklerin zayıflamasından dolayı osteoporoza yani kemik erimesine bağlı meydana gelen sorunlardır. Kadınlarda 70, erkeklerde 80 yaşından sonra daha sık görülür. En çok el bileği kırıkları, omurgada, sırtta oluşanlar ve genelde evde düşme sonucu kalça kırıkları meydana gelir.
D vitamini ve kalsiyum depolayın!
Kemik erimesine bağlı kırıkları önlemenin en önemli yolu, erken yaşlarda kişinin yeterli D vitamini ve kalsiyum almasıdır. Genç erişkin çağda kalsiyum depoları yeteri kadar dolarsa, ileride kemik erimesiyle karşılaşma ihtimali azalır. Kırıkların hızlı bir şekilde kaynaması için vücudun 1 veya 1.5 gram kalsiyuma ihtiyacı vardır. Günde 1-2 bardak süt içmek ya da süt ürünü tüketmek yeterlidir.
Ev kazalarına dikkat!
Ev kazalarını önlemek için kişilerin yürürken yoluna çıkabilecek objeleri ortadan kaldırması, geceleri belli ölçüde ışıkları açık tutması ve eşiklere dikkat etmesi gerekir. Saçaklı halılar, paspaslar kullanılmamalı, gerekirse bir bastonla yürünmeli. Kemik erimesini önlemek için yetişkinlikte günde en az 10 bin adım atılmalı, kişiye uygun spor ve fiziksel aktivite yapılmalı.
Altın süre 48 saat
İleri yaşlarda meydana gelen kırıkların çoğu ameliyatla tedavi edilir. Özellikle kalça kırıklarında amaç hastayı yeniden yürüyebilir duruma getirmektir. Kalça kırığının hayati aciliyeti vardır ve ameliyat için 48 saat geçirilmemelidir. Hayati bir akciğer enfeksiyonu ya da şeker hastalığı bulunmayan birey, 24 ya da 48 saat içinde mutlaka ameliyat edilmeli, en kısa sürede ayağa kaldırılıp yürütülmeli.
Sigaradan uzak durun
Yetişkin hastalarda kırıkların kaynamasını en çok geciktiren etken sigaradır. Hastada ağır bir şeker hastalığı, dolaşım bozukluğu veya damarsal bir hastalık varsa kemiğin kaynaması gecikir. Hızlı bir iyileşme için öncelikle kaynamamanın sebebi tespit edilmeli ve karşılaşılan sorun giderilmeli.