- Yeni yılda cilt bakımınızı sadeleştirmek ister misiniz? - 27 Aralık 2024
- D&R’dan yeni yıla özel: Burçlara göre hediye rehberi - 24 Aralık 2024
- Yeni yılı renkli bir panayırla karşılıyor - 24 Aralık 2024
Ortalama menopoz yaşı 51
İnsan hayatının uzamasıyla birlikte kadınların hayatının üçte birinin menopoz döneminde geçtiğini belirten İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Samet Topuz, menopozun kadınlarda yumurtalıkların fonksiyonlarının bitmesi sonucu menstrüel kanamaların kesilmesi ile karakterize hormonal, psişik, fiziksel ve bilişsel değişiklikleri içeren bir hayat dönemi olduğunu kaydetti.
Topuz, kadınların 12 ay süreyle adet görmemesi veya gonadotropin olarak tanımlanan bazı hormonların eşik değerin üstüne çıkmasıyla menopoz tanısının konulduğunu söyleyerek şu bilgileri verdi: “Menopoza geçiş genellikle aşamalı bir süreçtir. 47 yaş civarında başlayan bu süreç dört yıl kadar sürebilir. Ortalama menopoz yaşı 51‘dir. Menopoz yaşını belirleyen en önemli faktör genetik faktörlerdir. Kötü beslenenler, vejetaryanlar ve sigara kullananlar daha erken menopoza girerler. 40 yaşından önce adetten kesilmeye erken menopoz denir.”
Menopoz belirtileri
Kadından kadına farklı olmakla beraber en rahatsız edici yakınmalar arasında ateş basması, gece terlemeleri ve çarpıntı bulunuyor. Bu yakınmalar, 2-5 yıl yıla kadar uzayabilir. Bunun yanında genital ve üriner sistemde östrojen hormonunun eksikliğine bağlı olarak vaginal kuruluk, vaginal enfeksiyonlarda artma, kaşıntı, yanma, ilişkide ağrı, libidoda azalma, idrar yolları enfeksiyonları görülebiliyor.
Psikolojik semptomlardan duygu durum değişiklikleri, sinirlilik, depresyon, konsantrasyon kaybı, uykusuzluk gibi yakınmalar da olabilir. Uzun dönemde yine östrojen eksikliğine bağlı olarak kemiklerde erime ve kırıklarda artma yaşanabilir. Ayrıca uzun dönemde kardiyovasküler hastalıklar ve alzheimer riski de artıyor.
Şikayetlerin tedavisi
Menopoz yakınmalarını ortadan kaldırmak için öncelikle hastaların şikayetlerinin değerlendirildiğini ve uzun dönemde karşılaşabilecekleri risklerin hastalarla paylaşıldığını söyleyen Topuz, şunları belirtti: “Temel tedavi yumurtalıklardan salgılanması sona eren kadınlık hormonu olan östrojen hormonunun yerine konmasıdır. Rahimi olan kadınlarda östrojeni dengelemek için progesteron içeren kombine tedaviler verilir. Bunun yanında kemikleri korumak için kalsiyum ve D vitamini içeren preparatları önerebiliriz.”
Destekleyici önlemler
Egzersizin erken dönemde hastaları rahatsız eden sıcak basması ve terlemelerin tedavisinde etkin bir yöntem olduğunu belirten Topuz, “Bunun yanında egzersiz kasları, kemikleri ve kardiyovasküler sistemi koruyacağı için hastalar için yararlıdır. Diğer yandan sağlıklı beslenme çok önemli. Dengeli ve kilo kontrolünü önleyen, sigaranın olmadığı ve alkolün kısıtlandığı bir beslenme tarzı menopoz döneminin sağlıklı geçmesinde son derece önemlidir. Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. Örneğin kuru baklagiller, esmer ekmek ve pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edilmelidir. Et tüketiminde etin yağsız olmasına özen gösterilmeli, pişirme yöntemi olarak haşlama, buğulama veya ızgara yöntemi tercih edilmelidir. Fındık, kuru incir, süt ürünleri önemli kalsiyum kaynaklarıdır. Tuzu kısıtlamak, içinde fitoöstrojen olan yeşil yapraklı bitkileri ve kuruyemişleri tercih etmekte yarar var. Sıvı tüketimin artırılmasına da özen göstermek gerekir. Güneş ışığından yaralanmak kemik erimesine karşı hastayı koruyacaktır“ dedi.