- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
İlk seçenek ameliyatsız tedavi
Makat çıkışında oluşan çatlak, dışkılama sırasında ve sonrasında şiddetli ağrıyla kendini belli ediyor. Bin kişiden birinde görülen bu sorun, her yaş grubunda ortaya çıkabiliyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ayhan Erdemir, “Bazen hemoroid ile de karıştırılan anal fissürlerin tedavisinde pek çok seçenek var. Botoks da bunlardan biri. Ancak cerrahi bu hastalıkta en etkili tedavi yöntemdir” dedi.
Hastalığın nedeninin çok çeşitli olduğunu belirten Erdemir, “Sert dışkı öyküsü, fissürlü hastaların yüzde 25’inden azında görülüyor. Ayrıca hastaların yüzde 10’unda ishal de var. Anal fissürle ilişkili iki ana faktör ise, iç sfinkter tonunda bir artış ve bunun sonucunda oluşan spazmla bölgedeki kan akışında görülen azalmadır” bilgisini verdi.
Makat çatlağı tedavisinde, diyet değişikliklerinden medikal tedaviye ve cerrahi prosedürlere kadar pek çok seçeneğin bulunduğunu belirten Ayhan Erdemir, şöyle devam etti: “Ameliyatsız tedavi ilk seçenek. Anal fissürün başlangıç tedavisinde amaç; dışkının dışarı atılmasını sağlayan kası, anal sfinkter kasını, ılık oturma banyolarıyla gevşetmek. Ayrıca ağrıyı azaltmak için hem sert dışkılamayı hem de ishali önlemek önemli. Tıbbi girişim, anal kas kasılmasını azaltırken kan akışını artırarak iyileştirmeye katkı sağlar. Ana ilaç tedavilerini ise nitrik oksit içeren ilaçlar, kalsiyum kanal blokerleri ve botoks oluşturuyor.
Cerrahi müdahale süreci
Cerrahi seçeneği, botoks ile karşılaştırdığımızda da cerrahide daha büyük bir yarar olduğunu, botoksta ise daha yüksek bir nüks saptandığını görmek mümkün. Botoks tedavisinin üstünlüğü, poliklinik ortamında yapılabilir olması. Cerrahi uygulamada ise, genel anesteziyle makatın iç kasının, kesilerek gevşetilmesi sağlanıyor. Bu yolla bölgedeki basınç düşürülüyor. Ameliyat sonrasında da çatlaklar yüzde 97 oranında iyileşiyor.”
4 basit önlem
Çatlak veya yırtık oluşumunu engellemek için:
- Günde en az 8-10 bardak su tüketin.
- Bağırsaklarınızın sağlıklı çalışması için düzenli olarak spor yapın.
- Lif bakımından zengin bir beslenme tarzı benimseyin.
- Kahve tüketiminizi mümkün olduğunca azaltın.
Anal fissür ile hemoroid arasındaki farklar
- Anal fissürlerde ağrılı dışkılamayla sızıntı şeklinde kanama olur. Hemoroitte ise genellikle ağrı olmaz ve daha çok damlama şeklinde kanama vardır.
- Anal fissürde deri katlantısı şeklinde hastanın eline memeler gelir. Hemoroitte ise evresine bağlı olarak değişmekle birlikte, dışkılama sırasında dışarı çıkan, ancak sonra genellikle kendiliğinden veya elle içeri itilebilen memeler olur. Son evre hemoroitte ise artık memeler elle dahi içeri itilemez.
- Anal fissürlerde dışkılama sırasında ve sonrasında dakikalarca devam eden acıma ve batma vardır. Hemoroitte böyle bir tanımlama yoktur.
- Kronik anal fissürlerde genellikle cerrahi tedavi gerekebilir. Hemoroitlerde ise erken evre olmak kaydıyla ameliyat dışı tedavilerle yakınmalar giderilebiliyor.