Makyaj yaparken ya da gülerken yüzünüz ağrıyor mu?

Trigeminal Nevralji hastalığına dikkat!

Yüzünüzde elektriklenme, karıncalanma ya da bıçak batması  hissediyorsanız ve 40 yaşın üzerindeyseniz Trigeminal Nevralji hastası olabilirsiniz.

Acıbadem Atakent Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Gülşah Öztürk, hastalığı anlattı ve önemli bilgiler verdi.

Sadece göz çevresi, bazen burun çevresi, bazen de çenede ya da tüm yüz de şiddetli çakmalar şeklinde yüz ağrısı çekebiliyoruz. Çoğu zaman önemsemediğimiz bu durumun altında, nörolojik hastalıklardan kulak, göz, diş sorunlarına, kas iskelet sistemi rahatsızlıklarından, psikolojik nedenlere kadar pek çok etken bulunuyor. En sık görülen nedenlerinin başında ise nörolojik bir sorun olan trigeminal nevralji geliyor.

Yüzün hissiyatını sağlayan üç başlı sinir, trigeminal sinir deniyor. Bu sinirin yüzde ortaya çıkan ağrıları da  trigeminal nevralji olarak biliniyor. Ağrı, tıraş olmak, diş fırçalamak ve burun silmek gibi rutinlerle bile tetiklenebiliyor. Bununla birlikte sıcak ya da soğuk sıvı tüketimi, rüzgara maruz kalma, makyaj yapma, gülme veya konuşma sırasında da ağrı gelişebiliyor.

Trigeminal nevralji, genelde diş ağrısıyla karıştırılıyor. Bu nedenle diş tedavisi alıp, fayda görmemiş hastalar var.  Dolayısıyla devam eden ağrılarda mutlaka nöroloji ya da beyin ve sinir cerrahisi hekimine başvurulmalı.

Kadınlarda iki kat daha sık

Yüzümüzdeki hissiyatı sağlayan trigeminal sinirin herhangi bir nedenle tahriş olması sonucu trigeminal nevralji oluşuyor. Sıklıkla bu tahribatın nedeni sağlam sinirin çevresindeki sağlam damarsal yapılarla olan ilişkisinden kaynaklanıyor. Trigeminal nevraljinin diğer sebepleri arasında ise o bölgede bulunun bir tümörün sinire basısı veya multiple skleroz geliyor. Bazen göz çevresinde uçuk virüsü kaynaklı olan zona hastalığı geçirenlerde, yüz travması, diş ya da çene tedavisi sırasında bu sinirdeki herhangi bir hasar sonrasında da trigeminal nevralji ile karşılaşılıyor.

Her ne kadar adı çok fazla duyulmamış bir sorunmuş gibi görünse de, dünyada her yıl yaklaşık 150 bin yeni hasta trigeminal nevralji tanısı alıyor. Ve bunların yüzde 90’ı 40 yaş üzerindeki kişilerde ortaya çıkıyor. Kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha sık görülüyor.

Tedavi şeklini hastanın durumu belirliyor

Trigeminal nevralji, tanı koyma açısından ayrıntılı değerlendirilmesi gereken bir hastalık. Yurtdışında önemli merkezlerce önerilen tanı koyma testiyle süreç daha sağlıklı şekilde yönetilebiliyor. Ardından tanıya yardımcı olarak Beyin MR görüntülemesi isteniyor. Doğru tanı sonrası ilaç ya da cerrahi tedavi kararı veriliyor. Tip 1 grup olarak ayırdığımız nevralji grubu, ilaç tedavisine iyi yanıt verirken bazı durumlarda yan etki nedeniyle cerrahi müdahale gerekiyor.

Cerrahi tedavi kapsamında, açık ve kapalı yakma işlemi, beyin simülasyonu ve ışın tedavisinden hasta için en doğru olan uygulanıyor. Her hasta kendi içerisinde özelliklerine göre değerlendiriliyor.

Siz hangi gruptansınız?

Tip 1: Bu grupta hiçbir sebep yokken aniden başlayan ağrı, çoğunlukla belli aralıklarla tekrarlıyor. Elektrik çarpar ya da şimşek çakar tarzda hissedilen ağrı, sadece dokunmakla bile tetiklenebiliyor. Hastanın ağrısız dönemleri de bulunuyor. Bu grup genel olarak ilaç tedavisine yanıt veriyor.

Tip 2: Ani başlayan ağrı çoğunlukla sızlama tarzında, künt ve yanıcı şekilde hissediliyor. Bu hastaların ağrısız dönemi olmuyor ve temelde ilaç tedavisine yanıt alınamıyor.

Trigeminal nöropatik ağrı: Kaza sonucu yüz travmasıyla ya da diş ve ağız işlemleri sırasında yanlışlıkla sinirin dallarına hasar verilmesi ve ya damar tıkanıklığı sonrası trigeminal sistemde hasar gelişimi sonucu oluşan ağrılar.

Semptomatik: Multiple skleroz hastalığı olanlar, tümör, damar yumağı veya damarda baloncuk nedeniyle ağrı ortaya çıkan kişiler bu grupta yer alıyor.

Postherpetik: Göz çevresinde zona geçirmiş hasta gruplarında görülebilen ağrı türünü oluşturuyor.

Deaferantasyon ağrı: Yapılan yüz ağrısı tedavileri sonrası gelişebilen ciddi ağrılar bu grup içinde yer alıyor.

Atipik yüz ağrısı: Vücudun birçok yerinde olan ağrı ile yüz ağrısı olan hastalar bu grup içinde değerlendiriliyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir