Obezitenin yol açtığı 11 tehlikeli hastalığı yakından tanıyın

Vücudun düşmanı hastalıklar

Dünyada 1.9 milyar erişkinin fazla kilolu, 650 milyon erişkinin de obez olduğu bildiriliyor. Ülkemizde de yaklaşık 16 milyon kişi obezite hastası. Genetik mutasyonlar, diyet, yaş ve fiziksel aktiviteden etkilenen kronik hastalık obezite, vücudun tüm sistemlerini olumsuz yönde etkiliyor.

Dr. Keramettin Şar

Acıbadem Altunizade Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Keramettin Şar, obezitenin en sık yol açtığı 11 sağlık sorununu anlattı, önemli bilgiler verdi.

Tip 2 diyabet:Kilonuz fazlaysa, sık acıkıyorsanız, açken sinirleniyorsanız, özellikle de yemekten 1-2 saat sonra uyku hali varsa, altta yatan neden insülin direnci ya da Tip 2 diyabet olabilir. Araştırmalara göre, vücut kitle indeksi 30 olan hastaların yüzde 31.5’inde bozulmuş glukoz toleransı, kanda insülin yükselmesi veya yüksek açlık kan şekeri mevcut.

Uyku apnesi: Sabahları yorgun uyanıyor, gündüz aşırı uyku hali ve halsizlikten şikayet mi ediyorsunuz? Horlama sorununuz var mı? Uykudan boğulma hissi veya çarpıntıyla mı uyanıyorsunuz? Dikkat eksikliği ve unutkanlık probleminiz de varsa, polisomnografi, bir başka deyişle uyku testi yaptırmanız çok önemli. Obez hastaların 10-20’sinde, uzun dönemde kalp damar hastalıklarına, hatta kalp krizine yol açabilen uyku apnesi görülüyor.

Hipertansiyon: Obez hastalarda trigliserid, total kolesterol ve kötü huylu kolesterol LDL düzeyleri yükselirken, iyi huylu kolesterol HDL düzeyi düşüyor. Bunun sonucunda da kan basıncı yükseliyor.Vücut kitle indeksi >25 olan kişilerde hipertansiyon gelişme riskinin 5.2 kat arttığı gösterilmiş. Alınan her 10 kilo, koroner arter hastalığı riskini yüzde 12 oranında artırıyor.

Kanser: Vücut kitle indeksinde her 5 birimlik artış kanser riskini yüzde 10 oranında artırıyor. Özellikle yemek borusu, mide ve kolon kanserinde artış görülüyor. Kadınlarda endometrial kanser, safra kesesi kanseri ve böbrek kanseriyle obezite arasında ciddi ilişki olduğu bildirildi. Aynı zamanda vücut kitle indeksi ile malign melanom, rektal kanser, lösemi, non-Hodgkin lenfoma, tiroit kanseri ve meme kanseri arasında sıkı ilişki olduğu aynı raporda belirtilmiş.

İnfertilite: Korunma olmamasına rağmen 12 ay boyunca hamilelik gerçekleşmiyorsa bu sorun kısırlık habercisi olabiliyor. Dolayısıyla kilo vermeniz gerekiyor. Yapılan çalışmalarda, normal kilolu olan kadınlara göre, vücut kitle indeksi ≥35 olan kadınlarda hamilelik ihtimali yüzde 26, vücut kitle indeksi ≥40 olanlarda da yüzde 43 oranında daha düşük bulundu.

Safra kesesi taşı: Obez hastalarda safra kesesi taşı oluşma riski, ideal kiloda olan kişilerle kıyaslandığında 4-6 kat artıyor. Bunun nedeni ise fazla kiloların kolesterol sentezini artırması. Safra kesesi taşına bağlı olarak pankreatit, bir başka deyişle pankreas iltihabı sıklığı da artıyor.

Karaciğerde yağlanma:Obezite sorunu olan kişilerde yağlı karaciğer hastalığı gelişime riski, 3.5 kat daha fazla. Obezitede görülen insülin direnci, kan yağlarında bozukluk ve iltihabın artması, zaman içinde yağlı karaciğer hastalığının daha ağır seyretmesine yol açıyor. oluyor.

Reflü: Obez hastalarda reflü görülme sıklığı, yüzde 40-50 gibi oldukça yüksek oranlarda syrediyor. Reflü kilo verdiğinizde azalıyor.

Toplardamarda pıhtı:Obezite, kronik toplardamar yetmezliği ve toplardamarlarda pıhtılaşma ile tıkanıklık açısından ciddi bir risk. Fazla kilolar toplardamarlardan kanın geri dönüşünü bozuyor. Kasık bölgesindeki lenf nodlara bası nedeniyle lenf yollarındaki akış da bozuluyor. Bacak derisinde sertlik, kalınlık, kuruluk ve kızarıklık oluşumu fazla kilolara bağlı olarak lenfödem geliştiğine işaret ediyor. Kilo artışı devam ettiği takdirde pıhtılaşma sistemi etkileniyor, bunun sonucunda derin ven trombozu, bir başka deyişle toplardamarda pıhtı gelişebiliyor.

Cilt hastalıkları: Obezite yağ bezleri ve yağ oluşumunu olumsuz yönde etkileyince, cildin bariyer fonksiyonunu bozuyor. Ayrıca ter bezleri, cildin lenfatik ve kolajen yapısı da bozuluyor. Vücut kitle indeksi >30 olan hastalarda deride kalınlaşma, kabarma, tüylenme, çatlaklar, lenfödem, selülit, ter bezleri iltihabı ve sedef gibi cilt hastalıkları daha sık görülüyor. Mikro ve makro dolaşımın bozulması nedeniyle ciltteki yaralar da geç iyileşiyor.

Depresyon: Obezite sorunu olan kişilerde depresif ruh hali, uyku bozuklukları, yorgunluk, değersizlik hissi, umutsuzluk ve intihar düşüncesi daha yaygın görülüyor. Ulusal Sağlık ve Beslenme Değerlendirme Çalışması verilerine göre, depresif erişkinlerin yüzde 43’ü obezite hastalarından oluşuyor.


ETİKETLER


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir