Latest posts by İYİNİNPEŞİNDE (see all)
- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
Beli korumak için yapılacaklar
Liv Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Rıza Azeri bel ağrısından korunmanın yollarını anlattı:
- Her 20 dakikada bir ayağa kalkın, birkaç adım atın: Omurgadaki disklerin arasındaki basınç, oturma şekline bağlı olarak artar. Öne doğru eğilmekle veya yana doğru eğilip oturmakla disk aralarındaki basınç daha da yükselir. Bu yüzden her 20 dakikada bir ayağa kalkmak gerekir. Disk, içinde damar olmadığı için çevredeki dokulardan beslenir. Hareket ettiğimiz zaman disk beslenir.
- Belinizi destekleyin ve oturma pozisyonunuzu düzeltin: Dik oturduğumuz ve bele destek verdiğimiz zaman disklere binen yük miktarı azalır. Yana veya öne eğildiğimizde disk aralarındaki basınç artar ve bel ağrısına yol açar. Destekleyiciler kişiye göre değişir, bel çukurunu dolduracak şekilde olmalıdır ve elastikler tercih edilmeli.
- Yerden bir şey alırken belinizden eğilmeyin: Öne doğru eğilmekle bele binen yük miktarı kilo ve boya oranla artar. Vücudun ağırlığının yüzde 60’ı belden yukarısı, yüzde 40’ı belden aşağısıdır. Örneğin 70 kiloluk birinin 42 kilo belden yukarısı, 28 kilo belden aşağısıdır. Öne doğru eğilmekle bele binen yük miktarı 4-5 katına çıkar. Bu da bele aşırı yük bindirir. Yerden bir şey kaldırırken dizlerinizi bükün. Kaldırdığınız eşyayı vücudunuza yakın tutun.
- Rahat ettiğiniz pozisyonda uyuyun: Eğer sırt üstü rahat ediyorsanız sırt üstü, yüz üstü rahat ediyorsanız yüz üstü yatın. Rahat ettiğiniz pozisyon sizin için en idealidir. Bel çukuru fazla olanlar genelde sırt üstü yatamaz, bu nedenle yan veya yüz üstü yatarlar. Sırt üstü yattığında bel sabaha kadar köprü kurar, dolayısıyla kişi bel ağrısıyla uyanır.
- Yataktan aniden kalkmayın: Yataktan kalkarken yan dönüp, önce bacakları sarkıtın sonra kalkın. Anlık hareketlerden kaçınmak gerekir. Gece yattığı zaman insanın kasları soğur. Bu yüzden üzerine bir şey örtme ihtiyacı hisseder. Dolayısıyla sabah kalkıldığında kaslar soğuk olduğu için bir anlık kalkmayla kas spazmı yaşanabilir. Basit hareketlerle kasları ısıttıktan sonra yan dönüp önce bacakları sarkıtmak sonra da vücudu kaldırarak yataktan kalkmak gerekir.
-
Düz yolda yürüyüş yapın, koşmaktan kaçının
- Yürüyüşün kondisyonu artırma, kilo verme gibi birçok yararı olduğu gibi omurgada diskin beslenmesi üzerine de faydaları vardır. Yürüyüş yaptığınız zaman sürekli bir ayak yerdedir, bu nedenle diskte çevre dokularla madde alışverişi gerçekleşir. Diskin beslenmesine katkıda bulunur.
- Suyun kaldırma gücünden faydalanın: 100 kiloluk insan suya girdiğinde kas-yağ durumuna göre 3-5 kilo arasında ağırlığı olur. Dolayısıyla yüzmek kasları güçlendirir, bele herhangi bir ağırlık gelmez. Böylece bele yük vermeden kaslar güçlenir.
- Kilo almaktan kaçının: Aşırı kilo almayın, varsa verin. Özellikle göbek bölgesinden alınan kilolar bele binen yük miktarını artırıyor. Ayrıca büyük göğüsler de ağrı yapıyor. Çok büyük göğüsleri küçülttürmek bel ağrısını hafifletecektir.
- Sigara içmeyin: Sigara omurgadaki disklerin çevresindeki ince damarları tıkadığı için diskin beslenmesini zorlaştırır. Bu nedenle sigara içenlerde bel fıtığı daha çok görülür.
- Duruş egzersizleri yapın: Omurga bir bütündür, herhangi bir yerinde şekil bozukluğu varsa, beli de etkiler. Örneğin aşırı kamburluk beldede çukur yapar ve ağrıya yol açar. Bu nedenle duruş egzersizleri yapmak önemlidir.