Rahimdeki yararlı bakterilerin tüp bebek tedavisindeki rolü

Tedaviye başlamadan faydalı bakterilerin ölçülmesi öneriliyor

İspanya’nın önde gelen tüp bebek kliniklerinden IVI’de yapılan araştırmaya göre, rahim içindeki florada bulunan faydalı bakteriler tüp bebek tedavisinin başarı şansını etkiliyor.

Prof. Dr. Erkut Attar

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Doğum ABD Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, çalışmayı, çocuk sahibi olmak isteyen aileler için ‘umut ışığı’ şeklinde yorumladı.

Araştırma yapılmadan önce, rahmin içinde bakteri olduğunun bilinmediği, o alanın mikropsuz olarak düşünüldüğünü vurgulayan Prof. Attar, “Oysa rahim steril değil, bakteriler var. Hatta yumurtanın içinde bulunan sıvıda da bakteri mevcut. Yoğurt ve kefirde bulunan laktobasillus dediğimiz faydalı bakterilerin yokluğunda, tüp bebek başarısının düştüğü yönünde önemli bulgular elde edilmeye başlandı. Dolayısıyla rahim için yararlı bakterilerin yokluğunda, tüp bebek başarısı olumsuz etkileniyor. Tüp bebek işlemi sırasında tekrarlayan düşüğün nedeni belki faydalı bakterilerin olmamasına bağlıdır. Tüp bebek hastalarında, tekrarlayan başarısızlıklarda, faydalı bakterilerin ölçümü yapılmalıdır. Rahim florası düzeltildikten sonra başarı şansı yükseliyor” dedi.

Tüp bebek başarısını yarı yarıya etkiliyor

Araştırmada, çocuğu olan 23 kadın ve tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olan 35 kadının rahminden örnekler alındı. Buna göre, rahminde laktobasillus denilen faydalı bakterilerin daha yoğun olduğu kadınların, tüp bebek yöntemiyle gebe kalma şanslarının yüksek olduğu belirlendi.

Çalışmadaki rakamları paylaşan Prof. Dr. Erkut Attar “Rahimde faydalı bakteri varsa, embriyonun rahim duvarına yapışma oranı yüzde 60,7. Bakterilerin yokluğunda ise bu oran yüzde 23.1’e düşmüş. Gebelik oranları da, faydalı bakteri yoksa, yüzde 70.6’dan yüzde 33.34’3 inmiş. Devam eden gebelik oranlarında ise büyük farklar var. Faydalı bakteri varsa, gebelik oranı yüzde 58.3 ama yoksa bu oran Yüzde 13.3’e gerilemiş. Canlı doğum oranları ise daha etkileyici. Faydalı bakteri yoksa yüzde 58.8’den yüzde 6.7’ye düşmüş” ifadelerini kullandı.

Dünyada tüp bebekte başarı oranının yüzde 50 olduğunu aktaran Prof. Dr. Attar, “Hastanın yaşına ve durumuna göre bu oran değişiyor. Geriye kalan yüzde 50’nin bir kısmında embriyo rahim içerisine yapışmayabiliyor. Hatta hastaların yüzde 10’unda hiçbir neden olmaksızın döllenme olmuyor. Embriyoları rahim içerisine yerleştiriyoruz ancak, rahim duvarına yapışamıyor. Mikrobiyota üzerine yapılan çalışmalar gösterdi ki, bu hastaların birçoğunda rahim içerisinde embriyonun yapışması için destek olan faydalı bakterilerin yokluğu neden olarak gösterilebilir” diye konuştu.

Rahim içi bakteri ölçümü nasıl yapılıyor?

Dr. Erkut Attar, rahim içi bakteri ölçümünün nasıl yapıldığını ise şöyle anlattı: “Zahmetli bir işlem değil. Ölçümler 10 gün içinde sonuçlanıyor. Rahim içerisinden örnek alınıp, faydalı bakterilerin oranlarına bakılıyor. Ölçüm sonunda rahimdeki faydalı bakterilerin olup, olmadığı öğreniliyor. Faydalı bakteri oranı ne kadar yüksekse, başarı şansı da artıyor. Hasta probiyotik kullanmaya teşvik ediliyor ve faydalı bakteri oranı yükseltilebiliyor.”

Yoğurt, kefir, turşu tüketin

Yoğurt, kefir, süt, turşu gibi probiyotik özelliği bulunan gıdaların tüketilmesini öneren Prof. Dr. Attar, “Bu besinler bağırsak florasını canlandırıyor, düzenliyor. Hazır ve hızlı tüketilen gıdalar ve konserve yiyecekler ise faydalı bakterilere zarar veriyor. Bir de bizde yapılan en büyük hatalardan biri vajinanın içinin yıkanmasıdır. Kadınlar hijyen amaçlı yapıyor ama rahimdeki bakteriler olumsuz etkileniyor. Bu alışkanlıktan vazgeçmeliyiz. Kullandığınız deterjana dikkat edin, pamuklu iç çamaşırlarını tercih edin” ifadelerini kullandı.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir