- Yeni yıl teması: Sıcacık ve Rahat Bir Yıla Gülümse - 20 Aralık 2024
- Vakkorama ile yeni yıla eğlenceli ve renkli bir dokunuş - 20 Aralık 2024
- Flormar Zodiac Signs Oje serisi ile burcunu belirle - 20 Aralık 2024
Obezite en önemli neden
Mide içeriğinin mideden yemek borusuna doğru kaçması ile ortaya çıkan şikayetlerden oluşan reflü hastalığı, midede ekşime, yanma, ağza acı su gelmesi, yenilen yemeklerin ağıza geri gelmesi, göğüs gerisinde yanma şeklinde görülür. Daha nadiren de öksürük, ses kısıklığı, ses yorgunluğu veya seste çatallanma gibi reflü yakınmaları ortaya çıkabilir. Liv Hospital Ulus Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Binnur Şimşek reflü nedenleri ve tedavisini anlatarak önerilerde bulundu.
Toplumun yüzde 15-20’sini etkileyen reflü sık görülen bir hastalıktır, son 20 yıl içinde sıklığında artış olmuştur. Özellikle gelişmiş ülkelerde daha sık; hazır gıda tüketimi, hareketsiz yaşam, obezite bu artışın en önemli nedenlerini oluşturur.
Bu tip beslenmeden uzak durun
Reflü tedavisinin en önemli basamaklarından biri diyet yapmaktır. Reflüjenik diyet, reflü yakınmalarının artmasına veya ortaya çıkmasına yol açan bir grup besin veya besin öğelerinin alımı, hastalığın tetiklenmesine ve/veya yakınmaların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır ve bu nedenle bu tip beslenmeden kaçınmak gerekir.
Yoğun kahve ve çay tüketimi: Kafein ve tein içeren bu içecekler, yemek borusu ile midenin birleştiği bölgedeki kasların gevşemesine yol açarak reflüyü artırır.
Asidik meyveler ve meyve suları: Portakal, greyfurt, ananas gibi ürünler az tüketilmelidir.
Gazlı içecekler: Mide içindeki basıncı artırarak, mide içeriğinin yemek borusuna doğru reflü olmasını kolaylaştırır.
Çikolata: Kakao ağacından elde edilen bir metilksantin türevidir ve kafein gibi davranarak, reflünün artışına yol açar.
Nane, soğan ve sarımsak: Mide-yemek borusu bileşkesindeki kasları gevşeterek, yiyecekler ve mide asidinin yemek borusuna doğru reflüsüne neden olur.
Yağlı, bol baharatlı ve yağda kızartılmış yiyecekler: Hem mide kapakçığı diye bilinen kasları gevşeterek hem de ön hazım sonrası mide boşaltımının yavaşlamasına (mide ön hazmı tamamlayınca gıdaları on iki parmak bağırsağına doğru gönderir, mide boşaltımı yağlı ve baharatlı gıdalarda daha uzun süre alır) sebep olarak reflüyü artırır.
Pizza, şarküteri ürünler: Sucuk, sosis, pastırma gibi yiyecekler bol baharatlı, yağlı olmaları nedeniyle reflüyü tetikler.
Reflüden koruyucu diyet
Sebzeler; yağdan ve şekerden fakir besinler olup, mide asidini azaltırlar. Yeşil fasulye, kuşkonmaz, karnabahar, yeşil yapraklılar, patates, salatalık tüketimi yararlıdır.
Zencefil; doğal anti-inflamatuvar özelliği olan bir besindir. Özellikle reflüye bağlı yanma yakınmasını azaltır. Rendelenmiş veya dilimlenmiş şekilde taze tüketilebileceği gibi çay şeklinde de tüketilebilir.
Yulaf; iyi bir lif kaynağı olan yulafın kahvaltıda tüketimi mide asidini azaltır ve reflü yakınmalarını hafifletir.
Asidik olmayan meyveler; muz, elma, armut, kavun gibi asidik olmayan meyveler reflü hastaları tarafından da rahatça tüketilebilirler.
Yağsız et ve tavuk, balık, hindi, deniz ürünlerini ızgara, haşlama şeklinde tüketimi, haşlanmış yumurta (özellikle de beyazı) de reflü yakınmalarının azalmasına katkıda bulunur ve serbestçe tüketilebilir.
Yağlar içinde de zeytinyağı, susam yağı, ceviz ve keten tohumu yağı daha iyi bir opsiyondur, margarinler gibi doymamış yağlar yerine tercih edilmelidir.
Nasıl beslenmeliyiz?
- Küçük porsiyonlar halinde 3 öğün yemek olmalı ve gereğinde küçük ara öğünlerle beslenin.
- Yemek sonrasında egzersiz yapmayın.
- Akşam yatmaya yakın büyük porsiyon bir öğün tüketmeyin.
- Pişirme yöntemi olarak kızartma veya kavurmadan uzak durun.
- Çok dar kıyafetler ve çok sıkı kemer kullanmayın.
- Yüksek yastık ile yatılmalı ve mümkünse sol yan pozisyon tercih edin.
- Sigara içmeyin.