- Avon’dan yeni yılın neşesine yakışır hediye alternatifleri - 2 Aralık 2024
- NARS’ın ikonik ürünleri ile makyaja sihirli bir dokunuş - 2 Aralık 2024
- NYX Professional Makeup Buttermelt Blush ile 12 saat kalıcı renk - 2 Aralık 2024
CİNSEL İSTEKSİZLİĞİN SEBEPLERİ ARASINDA!
Rahim içi zarının, vücudun herhangi bir yerinde oluşmasına endometriozis deniyor. Normalde sadece rahim içinde bulunan, adetten sonra kalınlaşarak bebeğin yerleşmesini sağlayan bu doku, bulunduğu bölgelerde şiddetli ağrılara neden olabiliyor. En sık 25-34 yaş grubunda görülen bu hastalık kadınların yüzde 10’unu etkileyen bir sağlık sorunu. Normal muayene ve görüntülemede saptanmasındaki güçlükler sonucu tanı konması yılları bulabiliyor.
Acıbadem Fulya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, endometriozisin neden olduğu 8 sorunu ve tedavi yollarını anlattı.
Şiddetli ağrı: Endometriozisin yol açtığı önemli problemlerden biri, cinsel ilişki sırasında veya günlük işleri yaparken kasık bölgesinde yaşam kalitesini bozacak şiddette ağrıya yol açması.
İdrarla ilgili sorunlar: Leğen kemiği içindeki diğer organlara ait sorunlar yaşanabiliyor. Özellikle idrar ve dışkı yapma hissi olup yapamama en sık görülen yakınmalar.
Cinsel isteksizlik: Cinsel ilişki sırasında kasık bölgesinde ağrı meydana gelebiliyor. Ağrı cinsel ilişkiyi olumsuz yönde etkilediği için zamanla isteksizlik problemi de oluşabiliyor.
Kısırlık: Endometriozise bağlı yumurtalıklar ve tüplerde oluşan yapışıklıklar üreme sağlığını olumsuz etkileyerek hamileliği önleyebiliyor. Ayrıca endometriozis odaklarında salgılanan bazı maddeler de yumurta ve spermin döllenmesine, rahim içerisine yerleşmesine engel olabiliyor. Yapılan çalışmalarda kısırlık nedeniyle hekime başvuran kadınlarda yüzde 15-55 oranında endimetriozis olduğu tespit edildi. Bazı kadınlar kendiliğinden hamile kalabilirken bazıları ise çeşitli yardımcı tedavi yöntemlerine gereksinim duyabiliyor.
Çikolata kisti: Kadının yumurtalıklarında endometriozis oluşması durumunda bazen kistler gelişebiliyor. Bunlar, çok büyürlerse kist cidarının yırtılması gibi ciddi problemlere yol açabiliyor.
İş günü kaybı: Şiddetli adet sancısı ve kasık ağrıları nedeniyle iş veriminde düşüş, hatta işe gidememe sorunlarına neden olabiliyor.
Psikolojik sorunlar: Şiddetli ağrının oluşturduğu günlük işlerde aksama, iş gücü kaybı, cinsel sorunlar ve kısırlık gibi nedenlerden dolayı depresyon ve kaygı gibi psikolojik sorunlar gelişebiliyor.
Kanser: Çok nadiren de olsa kist çeperinde kanser gelişebiliyor.
Nasıl tedavi ediliyor?
Endometriozisin kalıcı bir tedavisi yok. Bunun nedeni ise hangi tedavi uygulanırsa uygulansın bireysel farklılıklar göstermesi. Ayrıca ilk iki yıl içinde tekrarlama oranı yüzde 20. İlaç veya cerrahi yöntemle amaç, şiddetli ağrıyı gidermek ve varsa kısırlığı ortadan kaldırmak.