Sık bakıcı değiştirmek çocukta güven duygusunu zedeleyebilir

‘Hata yaparsam ailem de beni terk edebilir’

Özellikle çalışan anneler, çocuklarının bakımında desteğe ihtiyaç duyabiliyor. Bu noktada her ebeveyn için en önemli konulardan biri, üzerine titrediği çocuğunu güvenlir ve sevgi dolu bir bakıcının ellerine bırakmak… Çünkü çocukların fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimlerinde bakıcını tutumu, özellikle yürüme, konuşma ve tuvalet eğitimi dönemlerinde büyük önem taşıyor.

Dr. Arzu Önal

Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Arzu Önal, sık sık bakıcı değiştirmekten kaçınmak gerektiğini vurgulayarak, “Miniğin  bakımını üstlenen kişinin aniden ortadan kaybolması, çocuğun güven duygusunda zedelenmeye yol açabiliyor” dedi.

Bakıcı ayrılırken çocuklar, kaygı ve korku yaşayabiliyor. ‘Terk edildim, demek ki bir hata yaptım. Suçluyum başkaları da beni terk edebilir” gibi olumsuz düşüncelere  kapılabiliyor. Bu durum çocukta bağlanma bozukluğuna yol açabiliyor. Sorun, çocuk büyüdükçe, daha fazla fark edilebilir hale geliyor. Bu çocuklar çevrelerine güvenmeyen erişkinlere dönüşebiliyorlar.

Ne zaman alarma geçmeli?

Bakıcısı ayrılan çocuğun ilk başlarda korku ve endişe yaşaması doğal bir durum. Tepkiler, yaş dönemine göre değişkenlik gösteriyor. Çocuğu birkaç hafta gözlemlemek gerekiyor. Anne babanın uzaklaşmasından aşırı endişe duyma, uyku rutininde bozulma, iştah değişiklikleri, donuklaşma, sevdiği aktivitelere katılmak istememe ve yabancılardan korkma gibi durumlar fark edildiğinde bir uzmana danışmakta fayda var.

Öncesinde mutlaka bilgilendirin

Bakıcıdan ayrılmak, bir ebeveyninden ayrılıyormuş kadar dikkat edilmesi gereken bir durum.Konuşabilen ve konuşulanı anlayan çocuklara bakıcısının gideceği uygun bir dille, birkaç gün öncesinden anlatılmalı. Tartışmalı bir ayrılma değilse, isterse bakıcısını belli aralıklarla görebileceği konusunda destek olunacağı da belirtilmeli. Vedalaşmasına izin vermek, en doğru yaklaşımdır.

Onun hatası olmadığını anlatın!

Bakıcısı ayrılırken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri ise onun bir hatası nedeniyle gitmediğini kendisine uygun bir dille anlatmak olmalı. Çocuğunuzun yanlış bir şey yapmadığını onun anlayacağı bir dille anlatmaya çalışmanız çok önemli.  Zorlamak ya da soru sormak doğru bir tutum olmaz, isterse konuşabilir. ‘Bir süredir beraberdik. Gitmesi sana ne hissettirdi?’ gibi cümlelerle yaklaşarak duygular üzerinden gitmek ve onu anlamaya çalışmak doğru bir yaklaşım olacaktır. Çocuk okul çağında ise duygularını yazabileceğini ya da akşam yatarken bununla ilgili zaman ayırabileceğinizi söyleyebilirsiniz.

Bakıcı ararken nelere dikkat etmeli?

  • Öncelikle size olumlu duygular hissettirmesi gerekiyor. Unutmayın, önsezileriniz sizi kolay yanıltmaz.
  • Sabırlı, sakin, sevecen ve işine bağlı olmasına önem verin.
  • Deneyimli olması önemli olsa da, çok ayırt edici bir özellik değil. Daha önce çalıştığı yerlerdeki çalışma süresi, baktığı çocuk ve yaş aralığı yol gösterici olabilir.
  • Geçirdiği hastalıklar, kronik hastalığının olup olmadığı ve sürekli kullandığı ilaçlar sorgulanmalı. Çocukla yakın temasta bulunacağı için solunum yoluyla geçen hastalıklar açısından bazı testler yapılması doğru bir yaklaşım olacaktır.
  • Kişisel bakım ve hijyen anlayışı çok önemli. Abartılı makyaj ile takılar, yoğun parfüm kullanımı, özellikle yenidoğan döneminde dikkat edilmesi gereken noktalar.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir