- Kérastase 60. yılını global marka elçileriyle kutluyor - 11 Ekim 2024
- Eastpak x Peanuts Koleksiyonu çevre dostu - 11 Ekim 2024
- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
Şifa deposu hurmanın faydaları
Genellikle iftar sofralarıyla özdeşleşen hurma, aslında sadece Ramazan’da değil, yılın her ayında tüketilmesi gereken önemli besinler arasında yer alıyor. Bunun nedeniyse, yüksek lif içeriği, potasyum, demir, folik asit ve kalsiyum olmak üzere birçok vitaminle mineral içeriği sayesinde vücudumuza pek çok yararının bulunması. Ancak her besinde olduğu gibi, hurmada da önemli olan porsiyon kontrolünü sağlamak. Üç adet orta boy hurma (45 gr.) ortalama 60 kalori içeriyor ve bir porsiyon meyveye denk geliyor.
Günde 3 adet yeterli!
Hurmanın içeriğindeki şeker miktarının fazla olması, kalori alımını artırıyor. Ayrıca yüksek şeker içeriği özellikle diyabet hastalarında veya insülin direnci gelişmiş kişilerde kan şekerinin hızla yükselip aynı hızla düşmesine sebep olabiliyor. Bu nedenle günde üç adet tüketmek yeterli.
Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, hurma tüketmek için 10 önemli nedeni anlattı:
1-Sindirimi kolaylaştırıyor: 100 gramı 3.5 gram lif içeriyor. Bu sayede midede sünger gibi şişip hacim kaplıyor ve tokluk hissi oluşturuyor. Yüksek lif, aynı zamanda bağırsakları çalıştırıyor ve kabızlıktan kurtarıyor.
2-Cildi gençleştiriyor: Antioksidandan zengin olan hurma, hücre yenilemesini sağlaması sayesinde cilde de faydalı. Yenilenen doku cildi daha genç bir görünüme kavuşturuyor. Cilt elastik yapısını kaybettiğinde yanakta çökmeler artıyor ve derin yüz çizgileri belirginleşiyor. Hurma cilde ihtiyacı olan nemi veriyor, böylelikle cilt daha elastiki bir yapıya sahip oluyor. İçeriğindeki B vitamini sayesinde yaraların da daha hızlı iyileşmesine de katkıda bulunuyor.
3-Kas kramplarını engelliyor: Hurma, içeriğindeki magnezyum sayesinde kasları güçlendiriyor, protein sentezinde ve enzimlerin sağlıklı çalışmasında görev alıyor. Günde 2-3 adet hurma tüketmek günlük magnezyum ihtiyacını karşılayabiliyor.
4-Kilo kontrolünü destekliyor: Yüksek lif içeriğiyle tokluk süresi uzuyor. Demir eksikliği olan kişiler kilo vermede güçlük yaşıyor. Hurma içerdiği yüksek orandaki demir mineraliyle kişinin demir depolarını destekliyor ve bu sayede metabolizma da hızlanıyor.
5-Kalp sağlığını koruyor: Kalp dostu besinlerin başında yer alan hurma, içeriğindeki zengin potasyum minerali sayesinde kan basıncını (tansiyon) dengeliyor ve kalp ritmini düzenliyor. Hiç kolesterol içermediği gibi güçlü bir antioksidan olması sayesinde kalbi zararlı bakterilerden ve mikroplardan koruyarak, damar tıkanıklıkları riskini azaltıyor.
6-Stres ve gerginliği azaltıyor: Uzmanların yaptıkları araştırmalar sonucunda, sinirleri güçlendiren B6 vitamininin hurmada yüksek miktarda bulunduğu ortaya konmuş. Bu sayede strese karşı savunma gelişiyor. Hurma içerdiği B1 vitamini ile de sinir sisteminin sağlıklı olmasını kolaylaştırıyor.
7-Kansızlığı önlüyor:Düzenli tüketildiğinde, demir eksikliği anemisi olan kişilerde kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırıyor. Bu etkisiyle demir eksikliğiyle ilgili kansızlık riskini azaltıyor. Ayrıca içerdiği B2 ve B3 vitamini ile kırmızı kan hücrelerinin sayısını artıyor.
8-Tam bir enerji deposu: Gün boyunca kendini yorgun hisseden, halsiz kalan veya kilo almak isteyen kişiler hurmayla ihtiyaçları olan enerjinin bir bölümünü sağlayabiliyor. Yüksek enerji içeriği, özellikle kilo almak isteyen kişiler veya gelişmekte çağında olan çocuklar için fayda sağlıyor.
9-Bağışıklığı artırıyor: Hurma, bağışıklık sistemini destekleyen antioksidan etkili selenyumdan ve C vitamininden zengin bir besin. Bu sayede vücudu zararlı bakterilerden ve mikroplardan temizliyor.
10-Kemikleri güçlendiriyor: İçeriğindeki kalsiyum ve fosfat sayesinde iskelet oluşumuna ve vücudun kemik yapısının dengelenmesine katkıda bulunuyor. Ayrıca kemik erimesi ve yumuşaması gibi gelişebilecek hastalıklarının önlenmesinde fayda sağlıyor.